Volledig scherm
Zalencentrum De Spil in Bleskensgraaf. © Google Maps

Plan nieuw gemeentehuis Molenlanden op losse schroeven: kosten miljoenen hoger

Het is nog maar de vraag of De Spil in Bleskensgraaf daadwerkelijk wordt omgeturnd tot vaste werklocatie voor ambtenaren van de gemeente Molenlanden. De verbouwingskosten vallen miljoenen euro’s hoger uit dan eerder werd gedacht.

In De Spil zouden onder meer een raadszaal en servicepunt voor inwoners moeten komen. Het Melkwegplein achter het complex is in beeld als nieuwbouwlocatie voor de binnen- én buitendienst van dit jaar ontstane gemeente. Voor dat plan werd zelfs al een maquette gemaakt. ,,Maar toen was niet bekend in hoeverre we financieel nat zouden gaan. Daar zijn we als college van b en w toch wel van geschrokken’’, zegt de verantwoordelijke wethouder Bram Visser (VVD).

Exploitatielasten

Hij doelt op de doorrekening waaruit blijkt dat het project in totaal een kleine 18 tot 23 miljoen euro zou kosten. Dat zou betekenen dat de gemeente jaarlijks zo’n 2,5 tot 3 ton meer kwijt is aan ‘exploitatielasten’ voor vastgoed dan de 633.000 euro die al is opgenomen in de begroting voor 2019. ,,Dat was nooit de bedoeling’’, aldus Visser. ,,Eén van de redenen van de hogere kosten is de koppeling van binnen- én buitendienst op één plek.’’

Het college wil nu nieuw onderzoek laten doen naar ‘bezuinigingsmogelijkheden’ binnen het plan, maar ook naar het voormalige gemeentehuis in Hoornaar als alternatief. Die plek viel eerder nog af ten faveure van De Spil. Visser: ,,Of het daar miljoenen euro’s goedkoper kan, weet ik niet. Maar het is de moeite waard om te onderzoeken.’’

Quote

Eén van de redenen van de hogere kosten is de koppeling van binnen- én buiten­dienst op één plek.

Bram Visser, wethouder

Het feit dat dat onderzoek 160.000 euro kost, stootte enkele raadsleden deze week tegen de borst. Voor het uitwerken van ‘voorkeursvariant’ De Spil trok Molenlanden eerder namelijk al drie ton uit. ,,Straks zijn we een half miljoen armer, en enkel een conclusie dat het allemaal te duur wordt rijker’’, stelt raadslid Joke Stravers (Doe Mee!). Zij krijgt bijval van Leo Timmer van de ChristenUnie. ,,Waarom ligt de optie Hoornaar opeens weer op tafel? Kan er voor De Spil niet gewoon een flexibel ontwerp komen?’’ In juni buigt de raad zich opnieuw over de kwestie.

Eerder werd duidelijk dat het verbouwen van De Spil zeker twee jaar gaat duren. Indien dat plan alsnog doorgaat, wordt de gemeentewerf Gelkenes verkocht. Mogelijk wordt de buitendienstlocatie Nieuw-Lekkerland dan een parkeerplek voor werelderfgoed Kinderdijk.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen