Volledig scherm
De plek waar het hotel moet komen. © AD

Plan voor hotel Buiten de Waterpoort onder vuur

Het nieuwe hotel aan Buiten de Waterpoort is een 'verminking' van de stad Gorinchem. Dat vindt Mathieu van Pelt, steunfractielid van Groenlinks. Hij verbaast zich over het ontwerp én de gebrekkige communicatie over het plan door de gemeente naar de inwoners toe.

Quote

Het is te contraste­rend met de omgeving, het is verschrik­ke­lijk

Bernard Siera

De komende weken onderzoekt Van Pelt hoe hij het plan voor het hotel een halt kan toeroepen. ,,Laat ik duidelijk zijn: ik ben niet tegen een hotel op die plek, maar wel tegen het huidige plan'', licht Van Pelt toe.  

,,In het ontwerp zien we een enorme gele staalconstructie. Misschien vinden mensen dit een kwestie van smaak. Ik niet. In een buitenwijk zou ik het niet zo'n probleem vinden, maar hier past zoiets niet. Het is historisch onverantwoord om zoiets moderns langs de vestingwal te zetten.''

Quote

Het is historisch onverant­woord om zoiets moderns langs de vestingwal te zetten

Matthieu van Pelt

Harmonie
,,Het hotel zou in harmonie met de omgeving moeten zijn'', vindt Bernard Siera van de monumentenoverleggroep die de gemeente normaliter adviseert. ,,Dat onderste gedeelte gaat nog wel, maar de bovenste verdieping lijkt wel een veredelde gele schutting van de Gamma. Het is te contrasterend met de omgeving, het is verschrikkelijk." De vergunning voor het bouwplan is afgegeven, dus in theorie lijkt Van Pelt te laat met zijn onderzoek. ,,Toch wil ik me er wel degelijk in gaan verdiepen. En als blijkt dat er zaken niet kloppen, ben ik ook bereid om naar de Raad van State te stappen."

Naast het ontwerp verbaast Van Pelt zich ook de manier van communiceren van de gemeente ,,Het college heeft het altijd over draagvlak creëren, maar in dit geval slaat het de plank volledig mis. De burgers hebben op geen enkele manier inspraak gehad. Dat moet wel, zeker voor zo'n beeldbepalend project als dit." Van Pelt, die op persoonlijke titel spreekt, vermoedt dat de gemeente het plan voor het hotel met zo min mogelijk publiciteit wilde aankondigen.

Hij staat niet alleen. Meerdere prominenten uit de Arkelstad zijn het met hem eens, maar willen niet met naam worden genoemd. Ook Siera denkt dat de gemeente  het project 'stilletjes' wilde doordrukken, maar dat wordt door een gemeentewoordvoerder ontkend. Siera: ,,Ook aan ons is niet om advies gevraagd. Al met al ben ik ervoor dat de procedure wordt overgedaan."

Reageren? rl.brieven@ad.nl

Rivierenland