Volledig scherm
Een van de huizen op De Giessenburg. © Archieffoto Hans Roest

Plan voor recreatiewoningen

Recreatieparken De Giessenburg en De Bilderhof in Giessenburg moeten twee buurtschappen worden. Dat heeft de voorkeur van een werkgroep, die de toekomst van de parken onderzocht. De bewoners reageren enthousiast op het voorstel.

In opdracht van de gemeente Giessenlanden zocht adviseur Ron van der Grijp het afgelopen jaar samen met de bewoners naar een oplossing. Van der Grijp was ingehuurd vanwege de ophef van de afgelopen jaren. Een groot deel van de eigenaren van de recreatiewoningen woont permanent in de huizen, wat volgens de wet niet mag.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad dat er niet meer gecontroleerd zou worden, maar verzocht toen wel om onderzoek naar de toekomst. Volgens projectleider Van der Grijp zijn er drie scenario's besproken.

,,Ten eerste is niets veranderen een optie, met het risico op verpaupering en leegstand'', licht hij toe. ,,Het ombouwen tot twee eigentijdse parken, met allerlei voorzieningen, is ook onwenselijk. Je komt daarmee niet tot een realistisch verdienmodel. Onze voorkeur gaat er naar uit om er twee buurtschappen van te maken. Het belangrijkste voordeel is dat woningen makkelijker verkoopbaar zijn.''

Zwembaden
Bewoners zijn enthousiast. ,,Allereerst door de manier van werken. We zitten al jaren om tafel, maar dat was niet constructief'', zegt Janette Vliegenthart, lid van de bewonerscommissie Bilderhof.

,,Mede door het optreden van wethouder Van Houwelingen voelen wij ons nu volwaardige gesprekspartners. Wij zijn blij met dit voorstel. Als het weer recreatiewoningen worden, is het niet interessant. We hebben hier bijvoorbeeld geen zwembaden of andere faciliteiten. Hier fulltime wonen, is veel aantrekkelijker en bevordert de doorstroming."

Quote

Zelfred­zaam­heid is tegenwoor­dig een populair woord bij gemeente, maar deze mensen laten dat echt zien.

Ron van der Grijp, projectleider

Kosten
Ook Jan Kaai, voorzitter van de bewonerscommissie van De Giessenburg, is optimistisch over de kans van slagen van dit plan: ,,Het stelt de raad denk ik wel gerust dat er geen extra kosten voor de gemeente dreigen.''

Dat heeft ermee te maken dat bijvoorbeeld riolering, groenonderhoud en het technische beheer van de woningen via de Vereniging van Eigenaren door bewoners zelf wordt geregeld. ,,Zelfredzaamheid is tegenwoordig een populair woord bij gemeente, maar deze mensen laten dat echt zien'', aldus Van der Grijp. ,,Voor zover ik weet is dat uniek.''

Vliegenthart zegt dat dit altijd al zo is geweest. ,,Als we straks een buurtschap zijn, gaan we op dezelfde manier verder.'' Verwacht wordt dat het plan nog dit jaar in de raad wordt besproken.

Reageren? rl.brieven@ad.nl

Rivierenland