Een station op de MerwedeLingelijn.
Volledig scherm
Een station op de MerwedeLingelijn. © Richard van Hoek

Pleidooi voor station in Schelluinen

Het zou goed zijn om de behoefte aan een halte van de MerwedeLingelijn in Schelluinen te onderzoeken. Daarvoor pleit Aart Schalk van de ChristenUnie in Giessenlanden. Ook vanuit het dorp klinkt de wens voor een station. 

Schalk, die zelf in het dorp woont, vangt veel geluiden op van mensen die behoefte hebben aan een station. Het dorp ligt min of meer tussen de stations Gorinchem en Boven-Hardinxveld in. ,,Het lijkt me goed als er een handtekeningenactie komt”, aldus Schalk. ,,Die kan duidelijk maken of er inderdaad behoefte aan is. Daarmee sta je ook sterker richting de gemeente, provincie of vervoerder Arriva.”

Hoeveel mensen vanuit Schelluinen op dit moment gebruikmaken van de MerwedeLingelijn (het traject Dordrecht-Geldermalsen) is volgens hem lastig te zeggen. Wel denkt Schalk dat door de toenemende drukte op de A15 en de komst van industrieterrein Schelluinen-West de vraag naar een station is toegenomen in vergelijking met 2006. Toen constateerde Arriva dat een station bij Schelluinen niet loont.

Veiligheid

Jana van Hooijdonk pleit voor een station van de MerwedeLingelijn in Schelluinen.
Volledig scherm
Jana van Hooijdonk pleit voor een station van de MerwedeLingelijn in Schelluinen. © eigen foto

Jana van Hooijdonk (17) is een van inwoners die hoopt dat een Schelluinse halte van de Merwe-deLingelijn werkelijkheid wordt. Dagelijks maakt ze gebruik van de trein. ,,Ik woon nu een jaar in Schelluinen. We zijn verhuisd uit Dordrecht. Ik ging in Papendrecht naar school, maar zit nu in mijn examenjaar. Het was dus niet echt handig om voor één jaar van school te veranderen. Nu moet ik dus op en neer naar Papendrecht. Eerst fietsen naar station Boven-Hardinxveld, dan met de trein naar Sliedrecht-Baanhoek en dan naar Papendrecht. Verder heb ik mijn netwerk nog in Dordrecht zitten, dus daar kom ik ook nog vaak.”

Het reizen is Jana wel gewend. ,,Maar ’s avonds is het niet fijn als je vanaf Boven-Hardinxveld naar huis moet fietsen. Dat willen mijn ouders ook niet, maar ze kunnen mij ook niet altijd komen halen. De veiligheid is eigenlijk nog belangrijker dan de extra reistijd.”

Jana denkt dat meer inwoners met deze ongemakken kampen nu de trein nog niet stopt in het dorp. Ze krijgt in elk geval steun van Schalk. ,,Als er actie vanuit de inwoners komt, zullen wij hen zeker steunen. Het station in Schelluinen is een van de punten uit ons verkiezingsprogramma.”

Quote

Het station in Schellui­nen is een van de punten uit ons verkie­zings­pro­gram­ma

Aart Schalk (ChristenUnie)

Rivierenland