Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Poging tot moord: Leerdammer (20) krijgt jeugddetentie

Voor het neersteken van zijn vaders buurman in Houten krijgt Leerdammer Joël K. veertien maanden cel. Daarnaast krijgt hij een halfjaar voorwaardelijke celstraf.

Op de avond van 10 juni reisde de Leerdammer met de trein naar Houten. Hij belde aan bij de buurman van zijn vader, wachtte tot hij opendeed en stak de man in zijn borst en buik.

Het slachtoffer overleefde de steekpartij, de verwondingen hoefden uiteindelijk alleen maar gehecht te worden.

De rechtbank in Utrecht achtte donderdag poging tot moord bewezen. Joël K., die met de steekpartij reageerde op de burenruzie tussen het slachtoffer en zijn vader, had tijdens de treinreis twee uur de tijd om te kalmeren, maar dat gebeurde niet. Daardoor is er sprake van voorbedachte rade en is poging tot moord bewezen.

Joël K. was 19 toen hij het misdrijf pleegde. Deskundigen adviseerden de rechtbank om het jeugdstrafrecht toe te passen. Ook omdat hij een gebrekkige ontwikkeling heeft. De Leerdammer moet zich verplicht laten behandelen om herhaling te voorkomen. Ook mag hij geen contact zoeken met het slachtoffer. K. kende de man nog uit zijn jeugd: hij woonde als kind naast hem.