Steeds meer meldingen over verwarde personen in Gorinchem. (foto ter illustratie)
Volledig scherm
Steeds meer meldingen over verwarde personen in Gorinchem. (foto ter illustratie) © Thinkstock

Politie Gorinchem ziet meldingen over mensen met verward gedrag verdubbelen

Het aantal meldingen in Gorinchem over verwarde en overspannen mensen is het voorbije jaar bijna verdubbeld. De politie kreeg vorig jaar 367 meldingen binnen, in 2018 waren dat er 194. ,,We kunnen deze stijging maar gedeeltelijk verklaren’’, zegt wijkagent-expert Johan van Wijk.

Het aantal meldingen over personen met verward gedrag neemt in de hele regio toe. Dat sluit aan bij het landelijk beeld, zo blijkt uit een analyse van de politiecijfers door LocalFocus. De politie noteerde landelijk gemiddeld 27 meldingen per dag van mensen die mogelijk in psychische nood zijn.

Gorinchem scoort met een gemiddelde van 10 incidenten op 1000 inwoners bovengemiddeld. In de gemeenten Altena, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden, Vijfheerenlanden en West Betuwe ligt dat percentage tussen de 2,1 en 2,9 op 1000 inwoner. Ook in het veel grotere Dordrecht ligt dat percentage met 7,8 incidenten per 1000 inwoners lager. In absolute aantallen kreeg de politie in die gemeente vorig jaar met 931 meldingen te maken. In 2018 waren dat er 865.  

Enkele personen    

,,We zagen het aantal meldingen over mensen met verward gedrag het voorbije jaar stijgen’’, zegt Van Wijk. ,,Op dat moment zijn we al gaan kijken of we een verklaring konden vinden. Het is bijvoorbeeld niet zo dat een groot deel van die meldingen zijn toe te schrijven aan enkele personen.’’

Er zitten in de cijfers wel Gorcumers die meerdere meldingen achter hun naam hebben staan. Maar daarbij gaat het niet om tientallen per persoon zoals enkele jaren geleden wel het geval is geweest.

Ook Henk van Dijk, landelijk programmaleider ‘personen met verward gedrag’ bij de nationale politie, heeft geen eenduidige verklaring voor de jarenlange toename van het aantal meldingen van personen met verward gedrag. ,,Soms is er een combinatie met overlast. Denk daarbij bijvoorbeeld aan iemand die de hele huisraad uit het raam gooit of aan iemand die uit angst voor zijn eigen waanbeelden gaat schreeuwen. Slechts een zeer klein deel van deze personen is ook gevaarlijk voor anderen.’’ 

Wijk-GGD’er 

Wijkagent-expert Van Wijk denkt dat een klein deel van de stijging in Gorinchem te verklaren is doordat  in de gemeente sinds 2018 wijk-GGD’ers actief zijn. Zij proberen Gorcumers die verward gedrag vertonen zo snel mogelijk te helpen. Vorig jaar is het aantal uren dat ze aan het werk zijn uitgebreid. 

Door die aanwezige hulp zijn politiemensen mogelijk scherper in het registreren van verward gedrag, zo vermoedt Van Wijk. ,,We kunnen die wijk-GGD’ers inschakelen als dat nodig is. De constatering dat iemand verward gedrag vertoont, is daardoor echter niet veranderd. Dus hebben we het voorbije jaar inderdaad veel meer verwarde mensen aangetroffen in de stad.’’

Rivierenland