Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Marcelle Davidse

Politiek slaat alarm om gebrek aan openbare toiletten in West Betuwe

Er moeten flink wat openbare toiletten bijkomen in West Betuwe. De gemeente gaat onder meer aan ondernemers vragen om hun wc’s toegankelijk te maken. ‘Ontbreken van toiletten is een forse drempel om de deur uit te gaan’.

De politiek slaat alarm om het gebrek aan openbare toiletten in West Betuwe. Volgens D66 is er maar één wc 24 uur per dag toegankelijk, namelijk die op het station van Geldermalsen. ‘Meer openbare toiletten voorkomen dat mensen gezondheidsproblemen ontwikkelen door het te lang ophouden of minder drinken’, schrijft de partij aan de gemeente.

Het pleidooi wordt gedeeld door een meerderheid van de gemeenteraad. Die vindt dat de gemeente moet gaan voldoen aan de norm van de Maag Lever Darm Stichting. Die stelt dat mensen in centra, parken en recreatiegebieden altijd binnen een afstand van 500 meter naar een openbaar toilet moeten kunnen.

Beroep op winkeliers

De gemeente wil dit voor elkaar gaan krijgen, door onder meer een beroep te doen op winkeliers en horecaondernemers om hun beschikbare wc open te stellen voor het publiek. ‘Het is wenselijk dat meer winkeliers en horecaondernemers hun steentje bijdragen door hun toilet open te stellen en aan te melden bij de HogeNood App’.

Daarnaast wil de gemeenteraad dat organisatoren van evenementen alleen een vergunning kunnen krijgen, als zij beloven openbare wc’s te regelen. ,,Laten we het goede voorbeeld geven door bij gemeentelijke projecten, zoals de jachthaven in Geldermalsen, standaard een ook voor mindervaliden toegankelijk openbaar toilet op te nemen in de plannen’’, zegt Ashley Karsemeijer van D66.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland