Volledig scherm
Vrachtwagens in Meerkerk. © AD

Politiek wil snel actie na verkeerschaos in Meerkerk door sluipverkeer

Er moeten met spoed verkeersregelaars komen in Meerkerk, die sluipverkeer van de A27 door het dorp in goede banen kunnen leiden. Daarvoor pleiten meerdere politieke partijen. De wethouder onderzoekt of dat mogelijk is.

In het centrum van het dorp staat het geregeld muurvast omdat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs door de smalle Tolstraat rijden, waar zij elkaar nauwelijks kunnen passeren of enige bewegingsvrijheid gunnen. Onder meer VVD en VHL Lokaal eisen actie van de gemeente, nadat alles in het dorp op 22 juni opnieuw muurvast kwam te staan.

Wethouder Maks van Middelkoop had al toegezegd te kijken naar de optie om verkeersregelaars aan te stellen, die snel kunnen invliegen bij file op de A27. Die zouden volgens hem op zijn vroegst in oktober aan de slag kunnen, maar dat vindt de gemeenteraad te lang duren. Van Middelkoop kijkt nu of de procedure kan worden versneld.

Quote

Jammer dat de wethouder geen excuses maakt voor chaos

Hanneke van der Leun

Kanaaldijk

Volledig scherm
Op 22 juni kwam het dorp Meerkerk muurvast te staan na een kettingbotsing op de A27 bij Meerkerk. © Ricardo Smit

De VVD wil dat er bij drukte éénrichtingsverkeer ingesteld wordt in het centrum. ,,Leidt het verkeer dat de andere kant op moet om via de Kanaaldijk’’, zegt fractievoorzitter Hanneke van der Leun. ,,Dan blijft het doorrijden.’’ Maar volgens Van Middelkoop is het onmogelijk om op een weg tijdelijk éénrichtingsverkeer in te stellen.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering deze week, bevroeg Van der Leun de wethouder over wat hij nog had kunnen doen aan de verkeerschaos. Hij reageerde daarop: ,,Wat heb ik op 22 juni kunnen doen? Dat is dus niks. Ik was niet op tijd om het ongeluk op de A27 te voorkomen en ik was waarschijnlijk ook niet op tijd om het verkeer in Meerkerk om te leiden.’’ Hij zegt wel de problematiek onder de aandacht te blijven brengen bij Rijkswaterstaat en het Waterschap.

Van der Leun noemde de reactie van de wethouder ‘teleurstellend’. ,,Jammer dat de wethouder geen excuses maakt en niet alles op alles stelt om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!