Volledig scherm
De drie initiatiefneemsters van het bijzondere concert dat volgende week in de Rehobothkerk wordt gegeven. © Cor de Kock

Pop en klassiek samen in één concert: ‘We tillen de nummers naar een hoger niveau’

Het orkest Merwe Sinfonietta en Popkoor0183 werken voor het eerst samen om klassiek en popmuziek met elkaar te verbinden. Op vrijdag 24 mei vindt in de Rehobothkerk in Gorinchem het concert Viva la vida plaats.

In november 2018 vond het Maestro-concert van Merwe Sinfonietta plaats, waarbij Kees van Willigen, de echtgenoot van de koorvoorzitter van het popkoor, deelnemer was. ,,Daar is het idee ontstaan om gezamenlijk een concert te doen”, vertelt Alina van Dijk van Popkoor0183.

Voor de pauze spelen Merwe Sinfonietta en Popkoor0183 los van elkaar nummers. Na de pauze komen de twee samen om te zingen en te spelen, met nummers als Viva la vida van Coldplay, Can't stop the feeling van Justin Timberlake en Up Town Funk van Mark Ronson. Hettie Clements van Merwe Sinfonietta over de samenkomst van het orkest en het koor: ,,Het wordt echt geweldig. Door dit samen te doen, til je de nummers naar een hoger niveau. We hebben allebei de mogelijkheid om iets van onszelf te laten zien en om een ander publiek aan te spreken. Ons publiek zou niet zo snel naar een optreden van een popkoor gaan en andersom.”

Stoffig

Maartje Blokland van Popkoor0183 merkt dat een andere aanpak vereist is dan normaal. ,,Als koor moet je ervoor zorgen dat je niet overstemd wordt door het orkest. Bij de eerste gezamenlijke repetitie ging het gelijk al heel goed. Wij vonden het heel bijzonder om met een orkest te spelen. We hadden van tevoren het idee dat een orkest wat stoffig is en dat er met name oudere mensen bij zitten, maar dat is helemaal niet zo. Door zo'n samenwerking kom je achter dingen die je eerst niet wist.”

Clements merkte de synergie tussen de muziekgroepen - waarvan Susanne van Althuis de dirigent is bij Popkoor0183 en Michiel van Vliet bij Merwe Sinfonietta - bij die repetitie direct op. ,,Ik werd helemaal vrolijk toen ik het popkoor voor het eerst hoorde. Er was echt een klik. We komen allebei uit Gorinchem, maar kenden elkaar nog niet. We weten nog niet of we nog een keer een gezamenlijk concert gaan houden, eerst 24 mei afwachten, maar we weten elkaar in de toekomst in ieder geval te vinden. We dienen allebei hetzelfde doel: muziek maken.”

Of dat nu klassiek of pop is. Van Dijk: ,,We verwachten liefhebbers van popmuziek en van klassieke muziek, maar ook mensen die gewoon nieuwsgierig zijn naar de combinatie die wij maken. Plus: degenen die interesse hebben om bij een popkoor of een orkest te gaan, kunnen kennismaken met ons tijdens het concert. Mensen moeten zich vooral laten verrassen.”

Het concert begint om 20.00 uur; kaarten zijn verkrijgbaar via vivalavidaconcert@gmail.com of op de avond zelf.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!