Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Praat met Gorcumse kerken over verantwoorde opening’

Burgemeester Reinie Melissant zou met de Gorcumse kerken om de tafel moeten gaan zitten om te zien hoe zij weer verantwoord open kunnen. Daarvoor pleit Marjo Molengraaf, raadslid voor de ChristenUnie/SGP. 

,,De kerken spelen een belangrijke rol in de Gorcumse gemeenschap. Niet alleen vanuit religieus oogpunt, maar ook maatschappelijk. Dit geldt ook voor de moskeeën in onze stad. Tot nu toe heeft de gemeente - zover ik kan nagaan - nog niet met kerkbesturen gesproken’’, zegt Molengraaf.

Meer bezoekers

,,Ik begrijp best dat er prioriteiten worden gesteld. Inmiddels is er meegedacht met de horeca, het zou mooi zijn als er ook met de kerken wordt meegedacht. Misschien is het ook mogelijk kerken meer bezoekers toe te staan als die anderhalve meter in acht kan worden genomen.’’ Ze sluit hiermee aan bij het pleidooi van Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.

Volgens haar hebben met name ouderen gebaat bij snelle duidelijkheid. ,,De mogelijkheid tot kerkbezoek kan eenzaamheid doorbreken’’, stelt Molengraaf. Een groot deel van de ouderen komt nu niet naar de spaarzame bijeenkomsten in kleine groepen die sommige kerken houden. Wie wil aanschuiven, moet zich vooraf digitaal aanmelden en hoort dan of er nog ruimte is.

Digitale vaardigheden 

,,Veel ouderen beschikken vaak niet over voldoende digitale vaardigheden, waardoor ze op voorhand al buiten de boot vallen’’, weet Molengraaf. ,,Terwijl voor hen juist een kerkbezoek belangrijk kan zijn: niet alleen spiritueel, maar ook sociaal.’’ 

De Gorcumse moskeebesturen hebben inmiddels al wel persoonlijk contact gehad met het gemeentebestuur, zo blijkt uit navraag. Ook zij willen zo snel mogelijk weer gelovigen kunnen ontvangen. Er bestaat overigens een app-groep waarin de gemeente, de moskeeën en de kerken zitten en contact onderhouden.

Gorcumse kerken en moskeeën, waaronder de Turkse Süleyman Çelebi moskee, sloten door de uitbraak van de Covid-19 pandemie de deuren.
Volledig scherm
Gorcumse kerken en moskeeën, waaronder de Turkse Süleyman Çelebi moskee, sloten door de uitbraak van de Covid-19 pandemie de deuren. © Ricardo Smit

Rivierenland