Volledig scherm
© ANP

Prijzen woningen in Gorinchem en Alblasserwaard gestegen

KaartjeDoor krapte op de woningmarkt in Gorinchem en de Alblasserwaard dalen de verkopen, stijgen de prijzen en worden woningen sneller verkocht.

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM over het vierde kwartaal 2017. Regionale makelaars van de vereniging verkochten die drie maanden 294 woningen. Dat is 11,7 procent meer ten opzichte van de periode daarvoor, maar bijna 15 procent minder dan in dezelfde periode in 2016.

De tijd dat een woning te koop staat, daalde naar 76 dagen. Opnieuw een laagterecord. De prijzen in de regio Gorinchem blijven stijgen. Een gemiddelde woning kost nu 264.000 euro, dat is 6,6 procent meer dan een jaar geleden.

,,Vooral in de bestaande bouw bestaat er krapte op de markt'', zegt Jacqueline Boerman-Oudshoorn van Woonaccent Makelaars in Gorinchem. ,,Er is weinig aanbod en appartementen en eengezinswoningen zijn schaars. Dat heeft invloed op de prijs.''

De woningmarkt in Gorinchem kent de laatste jaren enorme pieken en dalen. Verkooprecords worden afgewisseld met enorme dalingen. Het laatste kwartaal van vorig jaar kende qua verkopen weer een piek. ,,Woningen die aan de eisen van de tijd voldoen, verkoop je snel, variërend van een week tot een maand'', aldus Boerman. ,,Bij woningen waar wat aan mankeert, duurt het langer.''

Woonaccent verkoopt veel huizen in het duurdere segment, zoals in de villawijken Dalemburgh, Maarschalk en Sedum. ,,Dat loopt goed, maar in dat type woningen is het aanbod minder en duurt de verkoop wat langer. Je praat dan ook over woningen van 8 ton en meer'', zegt ze.