Volledig scherm
© ANP

Proef met stemapp gaat door, ondanks kritiek Plasterk

Gemeente Molenwaard zet de proef voor het stemmen per app samen met vier andere gemeenten in het land gewoon door. De reactie van minister Plasterk op het initiatief, die vindt dat de gemeenten voorbarig handelen, noemt burgemeester Dirk van der Borg teleurstellend.

Volledig scherm
2017-02-01 10:19:27 DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens een Tweede Kamerdebat over de wijziging van de Kieswet. ANP © ANP

De minister van Binnenlandse Zaken reageerde eerder deze week op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) over het initiatief van gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon en Lingewaard en Molenwaard.

Zij ontwikkelen een app waarbij het voor kiezers mogelijk wordt om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 hun stem digitaal uit te brengen. Dit is een extra mogelijkheid naast het gebruikelijke papieren stembiljet in een fysiek stemhokje, dat volgens de huidige wet vooralsnog ook nog de enige manier is om te stemmen.

Door de nieuwe mogelijkheid om te stemmen hopen de gemeenten dat mensen hun stem eerder uitbrengen, iets wat ze door de huidige manier nog niet doen.

Stemgeheim

Quote

We doen niets wat wettelijk gezien niet mag

Dirk van der Borg

Op de vragen van Van Raak zegt minister Plasterk dat hij niet betrokken is bij de plannen van de vijf gemeenten en dat hij daarom ook niet weet hoe de app werkt en hoe het stemmen verloopt. Ook kan hij daarom niet beoordelen of het stemgeheim gewaarborgd blijft, schrijft hij in de brief aan de Tweede Kamer.

Dat de gemeenten de proef ontwikkelen noemt Plasterk voorbarig, aangezien er op dit moment geen wet is die dit toestaat. Dat heeft hij ook aan de betreffende gemeente laten weten, zo schrijft hij in de beantwoording van de schriftelijke vragen.

Navraag bij de gemeente Molenwaard leert echter dat dit niet het geval is. ,,Daar hebben wij ons wel over verbaasd”, reageert Jan Meijsen, de informatieadviseur van Molenwaard die bij de ontwikkeling van de app betrokken is. ,,We hebben de antwoorden van de minister uit de media vernomen. Ik heb dit ook bij de collega’s van de andere gemeenten nagevraagd, maar voor hen geldt hetzelfde.”

Ook burgemeester Dirk van der Borg van Molenwaard geeft aan vooralsnog geen formele reactie van de minister op de proef te hebben ontvangen.

Experimenteren

Hij is teleurgesteld over het verwijt aan de vijf gemeenten van minister Plasterk dat zij voorbarig zouden handelen.

,,We doen niets wat wettelijk gezien niet kan. Het is slechts een proef, we zijn aan het experimenteren”, benadrukt burgemeester Van der Borg. ,,Dat past ook bij onze gemeente. Het gaat niet om voorbarigheid, maar om te experimenteren en te leren.”

De reactie van de minister lijkt op koudwatervrees, vindt Van der Borg. Hij geeft aan dat de ontwikkeling van de app gewoon doorgaat.