Volledig scherm
Werelds koken bij Dynamiek, één van de eerste activiteiten die SamenWel! promootte op haar website. © Raphael Drent

Project voor laaggeletterden in West Betuwe gaat door: ‘Duwtje in rug voor gezond leven’

Een gezonder en gelukkiger leven voor inwoners van West Betuwe die laaggeletterd zijn. Dat is het doel van SamenWel! Na een proef gaat het project door.

Laaggeletterdheid of functioneel analfabetisme brengt allerlei problemen met zich mee. Zo blijkt dat mensen die laaggeletterd zijn vaak meer last hebben van kwalen. Ook zijn ze geregeld minder gelukkig, hebben ze minder vaak werk en meer schulden.

Om daar iets aan te doen, zijn de GGD, Ziekenhuis Rivierenland en de Bibliotheek Rivierenland enkele jaren geleden de proef Samenwel! begonnen.

Toegankelijk

Bezoekers van de site van SamenWel! kunnen op een toegankelijke, eenvoudige manier informatie krijgen over sporten, ontspanning en gezond koken. Op deze manier eten ze gezonder en bewegen ze meer, is de gedachte. Daarnaast wordt er via de website aandacht besteed aan het ondernemen van activiteiten met elkaar. Dat moet eenzaamheid onder laaggeletterden tegengaan.

Het initiatief loopt behalve in West Betuwe ook in de gemeenten Tiel, Neder-Betuwe, Culemborg, Druten, Maasdriel, Maas en Waal en Zaltbommel.

Volgens Annet Roose van Bibliotheek Rivierenland is het heel belangrijk dat SamenWel! doorgaat. ,,Dit kan net het duwtje zijn dat mensen nodig hebben om gezonder te leven.’’

Quote

Dit kan net het duwtje zijn dat mensen nodig hebben om gezonder te leven

Annet Roose

Op filmpjes op de website zijn stads- en streekgenoten te zien die samen eten of ontspannen en vertellen hoe dat hun gezondheid verbetert. Daarnaast is er een lijst met activiteiten in de buurt waar belangstellenden aan kunnen meedoen. Deze activiteiten worden niet speciaal georganiseerd voor SamenWel!, maar het zijn bestaande activiteiten, gehouden door diverse organisaties, zoals sportclubs, welzijnsinstellingen, vrijwilligersverenigingen en zorgorganisaties. Geïnteresseerden kunnen daar via SamenWel! op aanhaken.

Uiteindelijk moeten inwoners jaarlijks kunnen kiezen uit tenminste 300 activiteiten, is het plan, van in ieder geval 110 aanbieders. Niet alleen op de eigen website worden de activiteiten gepromoot, maar ze zijn ook te zien op beeldschermen in de wachtkamers van het ziekenhuis en vijftig andere zorglocaties.

Hoeveel mensen er dankzij SamenWel! actief zijn geworden terwijl zij dit eerst niet waren, kan Roose niet zeggen. ,,Er zijn natuurlijk meer manieren waarop ze van activiteiten kunnen horen.”

Meer aanbod

Nu het project SamenWel! blijft, wil ze er de komende jaren aan werken dat er meer aanbod komt en SamenWel! meer bekendheid krijgt. Om dat te bereiken, wordt er contact gelegd met onder andere zorgorganisaties en werkgevers, zodat die het platform kunnen bespreken met hun patiënten of werknemers.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!