Volledig scherm
De brand aan de Hoge Maasdijk, op 25 februari in Woudrichem. © Ricardo Smit

Puin na brand Woudrichem na bijna vijf maanden nog niet opgeruimd

Resten van een grote brand, die bijna vijf maanden geleden uitbrak in Woudrichem, zijn nog niet opgeruimd. Omdat de grondeigenaar nog in overleg is met de verzekeraar, kan het puin nog niet worden afgevoerd. Ook is nog onduidelijk of het grond- en oppervlaktewater vervuild is.

De brand in een leegstaand pand aan de Hoge Maasdijk in Woudrichem brak op 25 februari uit. Er raakte niemand gewond.

Inmiddels, bijna vijf maanden later, is de plek des onheils nog steeds niet schoon. ,,Er kan nog geen opdracht worden gegeven voor het afvoeren van de verbrande resten’’, laat het college van Altena weten in antwoord op vragen van Progressief Altena.

Dat komt omdat de verzekeraar en de grondeigenaar de zaak nog niet hebben afgerond. De eigenaar is bovendien ‘verwikkeld in procedures’. Wat die procedures precies inhouden wordt door de gemeente niet toegelicht.

Het pand dat afbrandde, de voormalige fabriek van Villaforte, zou worden gesloopt. Er zijn plannen om een nieuwe woonwijk (Op ’t Loev) te bouwen, maar die plannen liggen voorlopig in de ijskast. Niet vanwege de brand, maar omdat er bezwaar is gemaakt bij de Raad van State tegen het bouwplan. Onder andere de provincie Noord-Brabant wil niet dat de 100 huizen tellende woonwijk aan het water er komt: de wijk zou afbreuk doen aan de Nieuwe  Hollandse Waterlinie.

Vervuiling

Progressief Altena vraagt zich af of de brandresten die er liggen zorgen voor vervuiling van het grond- en oppervlaktewater. Als er sprake is van vervuiling neemt die vervuiling bovendien toe met iedere regenbui, schrijft de partij.

Dat erkent het college van Altena. ,,Zowel de brandweer als het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, red.) stellen dat er kan is op vervuiling van het grond- en oppervlaktewater, maar dat is dit afhankelijk is van de verharding en de ondergrond.’’ Hoe langer de restanten blijven liggen en hoe meer regen er valt, des te groter het risico op verspreiding, aldus het college.

Om vast te stellen of en in hoeverre de grond en het water vervuild zijn, moeten monsters worden genomen. Dat is nog niet gebeurd. ,,Wij zullen in overleg met de eigenaar verzoeken om een bemonstering te laten doen. Op het moment dat het mogelijk is, worden de eigenaren gesommeerd om de verbrande resten af te voeren”, schrijft het college. En: ‘Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten.’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woudrichem en omstreken? Schrijf je hier in!