Volledig scherm
Een van de treinen op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Gorinchem is al omgebouwd in de nieuwe huisstijl van R-net/Qbuzz. © Chantal Blommers/AD

Qbuzz belooft: tjokvolle trein tussen Dordrecht en Gorinchem is straks verleden tijd

Qbuzz is met de provincie Zuid-Holland in gesprek over langere of extra treinen op het traject tussen Dordrecht en Geldermalsen. De vervoerder ziet dat als dé oplossing tegen de geregeld tjokvolle wagons.

Reizigersorganisatie Rover pleitte er eerder al voor om de treinen op de MerwedeLingelijn langer te maken of om extra spitstreinen in te zetten. Die oproep kwam nadat de vervoerder noodgedwongen tussen de honderd en tweehonderd reizigers op het Dordtse station Stadspolder had laten staan, ‘om de veiligheid van de passagiers in de al overvolle trein te waarborgen’.

Eerder zei de vervoerder dat passagiers zich beter over de trein moeten spreiden, zodat er meer mensen mee kunnen. Maar nu wordt alsnog overwogen om de capaciteit te vergroten. ,,Met opdrachtgever provincie Zuid-Holland zijn we in gesprek over structurele oplossingen, waarbij onder andere wordt gekeken naar extra capaciteit door uitbreiding van het materieel’’, laat de vervoerder weten op de website.

Het gaat om een plan voor de langere termijn, meldt de vervoerder er direct bij. ,,Dit zijn complexe processen die niet op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. Dit neemt niet weg dat wij er alles aan doen om zo snel mogelijk extra capaciteit beschikbaar te hebben, zodat we reizigers ten alle tijden kunnen vervoeren.’’

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© AD/Chantal Blommers

Ombouwen van de trein

Qbuzz is momenteel begonnen met het ombouwen van de MerwedeLingelijn-treinen in de R-net huisstijl. R-net of Randstadnet is een samenwerkingsproject van overheden en onder meer Qbuzz op het gebied van ‘hoogwaardig OV’. Twee treinen worden nog dit jaar voorzien van een nieuw ‘jasje’. Eén van die treinen heeft al deels een nieuwe buitenkant.

De andere treinen worden waarschijnlijk halverwege 2020 omgebouwd. ,,De zomervakantie is de ideale periode om dit te doen, met meer speling in de dienstregeling en minder reizigers die hinder ondervinden’’, aldus Qbuzz.

Dan wordt ook de binnenkant van de treinstellen aangepakt. De treinen krijgen nieuwe comfortabele stoelen, USB-aansluitingen en goedwerkende, snelle WiFi, beloofde de vervoerder eerder al.

Volledig scherm
Overvol perron en overvolle trein moet straks verleden tijd zijn, belooft Qbuzz. © Paul Suijkerbuijk

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!  Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in

Rivierenland