Volledig scherm
De Giessen in Hardinxveld-Giessendam. © AD

Raadslid wil weten: ‘Op welke plekken mogen Hardinxvelders niet zwemmen?’

Het Hardinxveldse raadslid Robert Philippo wil weten waarom de gemeente het zwemmen bij de Peulensluis en de Trailerhelling afraadt. ,,Hier moet duidelijke aanleiding voor zijn. Inwoners hebben recht te weten wat er aan de hand is.’’

De gemeente Hardinxveld-Giessendam liet onlangs weten verschillende wateren te controleren. Niet alleen worden er monsters genomen voor het onderzoeken van de waterkwaliteit, maar er wordt ook naar de stroming gekeken. Beide plekken liggen aan de rivier de Merwede. Hierna worden ook andere locaties langs de Merwede en de Giessen onderzocht. Het onderzoek zal twee jaar in beslag nemen, omdat er niet éénmaal een monster moet worden genomen, maar regelmatig en gedurende langere tijd.

Volgens de gemeente is het water soms plotseling vies, steken er voorwerpen uit de bodem of is er sprake van een sterke stroming.

'Prachtig helder'

Robert Philippo van Fractie Philippo zegt uit ervaring te weten dat dat allemaal wel meevalt. ,,Prachtig helder water en ik ben met mijn boot ook nog nooit boomstammen tegengekomen.’’ Het raadslid wil weten of er de afgelopen jaren mensen ziek zijn geworden. Alleen dat zou volgens Philippo de controles rechtvaardigen. 

,,Bovendien wil ik exact weten om welke plekken het gaat. De Giessen is namelijk erg lang en als het warm weer is, willen heel veel mensen er het water in. Mogen ze dan alsjeblieft weten op welke plekken in de rivier zwemmen wordt afgeraden? De gemeente richt zich met een kleine, haast onopvallende publicatie op de gemeentelijke website met een nogal heftige boodschap tot onze inwoners die gewend zijn in open water verkoeling te zoeken.’’

Philippo heeft het college van burgemeester en wethouders hierover schriftelijke vragen gesteld. Het antwoord moet binnen een maand volgen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland