Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP/ Roos Koole

Rapportage: 'Te weinig steun voor mantelzorgers in Hardinxveld'

De ondersteuning aan mantelzorgers in Hardinxveld-Giessendam is vrij beperkt. Er is nauwelijks aandacht voor jonge mantelzorgers en respijtzorg en ook de informatievoorziening kan beter. Dat concludeert Stuwkr8, de organisatie die het welzijnswerk in het dorp coördineert.

Stuwkr8 is sinds maart actief in Hardinxveld-Giessendam en heeft het afgelopen half jaar gebruikt om verenigingen en instanties te leren kennen. Nu de organisatie zes maanden verder is, heeft ze het college van burgemeester en wethouders een eerste rapportage gestuurd met daarin haar eerste bevindingen.

Cadeaubonnen

Daarin staat onder meer dat de ondersteuning aan mantelzorgers 'vrij beperkt' is en dat een relatief groot deel van een budget wordt gebruikt om mantelzorgers eens per jaar cadeaubonnen te geven als geste voor hun vrijwilligerswerk. Maar er is nauwelijks aandacht voor jonge mantelzorgers, concludeert Stuwkr8. Ook kan de respijtzorg beter. Respijtzorg biedt de mogelijkheid voor mantelzorgers om de zorg even over te laten nemen. De bedoeling is dat de zorggever even rust en vrij kan nemen van de zorg die hij of zij dag en nacht moet geven. Stuwkr8 heeft welzijnsinstelling Servanda en MEEPlus gevraagd met plannen te komen om de zorg te verbeteren.

Ook wil Stuwkr8 onderzoeken hoe het aantal vrijwilligers is te vergroten. Dat wil ze doen door jongeren warm te maken voor vrijwilligerswerk via kortdurende en incidentele klussen.

Uit de rapportage blijkt verder dat de organisatie veel tijd heeft moeten steken in het verbeteren van het imago rondom het nieuwe subsidiebeleid. Stuwkr8 gaat namelijk ook over het honoreren van subsidieaanvragen van verenigingen. Waar verenigingen vroeger konden rekenen op een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage, worden vanaf 1 januari alleen waarderingssubsidies gegeven als verenigingen kunnen aantonen dat ze activiteiten organiseren die een maatschappelijk doel dienen.

Quote

Ik denk dat we veel aandacht hebben voor mantelzor­gers, maar er valt inderdaad nog wat te verbeteren

Wethouder Jan Nederveen

Positiever

Volgens wethouder Jan Nederveen staan sportverenigingen inmiddels positiever tegenover Stuwkr8 en het vernieuwde subsidiebeleid. Dat heeft volgens hem te maken met een onlangs gehouden informatieavond. ,,De onduidelijkheden zijn voor een deel weggenomen, er is nu meer begrip bij de verenigingen." De conclusie van Stuwkr8 over de ondersteuning aan mantelzorgers deelt Nederveen echter niet. ,,Ik denk dat we veel aandacht hebben voor mantelzorgers, maar er valt inderdaad nog wat te verbeteren."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!

poll

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

  • Een goed idee! Zo komen er tenminste mensen op af (7%)
  • Prima, je moet toch reclame kunnen maken (12%)
  • Slecht, 35 meter is veel te hoog (10%)
  • Erg slecht plan, het leidt alleen maar af (72%)
1517 stemmen