Eind oktober vorig jaar zette Ballast Nedam de reizigerstunnel bij station Gorinchem bovengrond in elkaar.
Volledig scherm
Eind oktober vorig jaar zette Ballast Nedam de reizigerstunnel bij station Gorinchem bovengrond in elkaar. © Cor de Kock

Rechter: aannemer moet tunnel station Gorinchem tóch bouwen

Aannemer Ballast Nedam moet alsnog de reizigerstunnel onder het station van Gorinchem bouwen. Dat is de uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouw. 

Opdrachtgever ProRail stapte vorig jaar naar deze rechter nadat er ruzie was ontstaan over de kosten van tunnel. Die boog zich begin dit jaar over de kwestie.

Ballast Nedam legde in het voorjaar van 2019 het werk aan de reizigerstunnel neer. Bij de voorbereidingen op het werkterrein ontdekte de aannemer twee grote ondergrondse putten. Hierdoor kon de heistelling niet worden geplaatst op de plek die nodig was voor de bouw van de tunnel.

Verrassing 

Ballast Nedam claimde dat de putten een verrassing waren. ProRail stelde dat deze wel degelijk bekend waren en stonden op kaarten die de aannemer had gekregen. Burgemeester en wethouders ondersteunden die stelling nadat de gemeenteraad vragen had gesteld.

Of dit feit de doorslag heeft gegeven in de beslissing van de Raad voor Arbitrage voor de Bouw is niet duidelijk. Feit is dat de rechter ProRail in het gelijk stelt, waardoor die er vanuit gaat dat de reizigerstunnel eind volgend jaar in gebruik kan worden genomen. Er wordt momenteel een planning gemaakt die moet worden overlegd met Ballast Nedam. De tunnel staat al bovengronds klaar op het bouwterrein bij het station in Gorinchem. 

Rivierenland