Volledig scherm
Het station in Leerdam. © rv - google

Reizigers: wc's en meer palen op de stations MewedelingeLijn

Als er dan toch een nieuwe vervoerder op de MerwedelingeLijn gaat rijden, zorg dan meteen voor toegankelijke toiletten op de belangrijke stations en meer incheckpalen in Dordrecht. Daarvoor pleit het reizigersoverleg Rodav bij de nieuwe vervoerder Qbuzz en bij de provincie.

Als Qbuzz vanaf eind dit jaar het treinverkeer op de MerwedeLingelijn gaat regelen, hoopt Reizigersoverleg Rodav dat op het station in Dordrecht méér incheckpalen komen voor reizigers die uitstappen in Dordrecht om over te stappen op de trein richting Rotterdam. ,,Op dit moment is het dringen geblazen als je overstapt. Vooral in de spits'', weet voorzitter Jan Beumer van Rodav. ,,Regelmatig missen mensen dan hun aansluiting.'' 

Qbuzz heeft volgens hem in ieder geval al toegezegd dat er palen komen die sneller reageren op de ov-chipkaart, zodat er méér reizigers per minuut kunnen inchecken. De suggestie voor meer palen wordt nog nader bekeken.

Hoogwaardig ov

De Merwedelingelijn valt straks onder het R-Net, de samenwerkende ov-bedrijven die in de Randstad zorgen voor 'hoogwaardig openbaar vervoer.' ,,En hoogwaardig, daar verstaan wij onder een hoge frequentie, goed materieel en goede haltes'', somt Beumer op namens Rodav.

Het reizigersoverleg is dik tevreden over de eerste gesprekken met Qbuzz. ,,Ze staan echt open voor al onze suggesties, zo kijken ze ook serieus naar het versnellen van de overstappen.'' Verder pleit de belangenbehartiger voor schuilplaatsen tegen de regen op de perrons in Hardinxveld en Dordrecht Stadpolders. ,,Daar gaat ProRail dan weer over'', zegt Beumer.

Toiletten

Bij de provincie pleit Rodav voor toegankelijke toiletten op de belangrijkste stations. Die zijn er al, maar ze gaan soms 's avonds dicht. ,,Neem Leerdam'', zegt Beumer. ,,Daar is het toilet dicht zodra de restauratie dicht gaat. Dat zien we graag anders.''

Toiletten in de treinen zelf komen er niet. Ook daar gaat niet Qbuzz, maar de provincie over. Beumer: ,,Toiletten in de trein zijn al afgeblazen door het provinciebestuur. Ondanks onze inzet en die van Rover (de landelijke belangenbehartiger voor ov-reizigers, red.). ,,Maar juist daarom willen we goede toiletten op de stations.''

Treinen

Qbuzz, die de huidige treinstellen van Arriva overneemt en aanpast, was gisteren nog niet in de gelegenheid om te reageren op de suggesties van Rodav. Wel liet de vervoerder bij de toekenning van de MerwedeLingelijn al weten de huidige treinen van Arriva over te nemen en op te knappen. Zo krijgen alle treinen wifi, usb-aansluitingen en nieuwe stoelen. Qbuzz neemt de Merwedelingelijn over van Arriva, voor zeker acht jaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

poll

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

  • Een goed idee! Zo komen er tenminste mensen op af (6%)
  • Prima, je moet toch reclame kunnen maken (12%)
  • Slecht, 35 meter is veel te hoog (10%)
  • Erg slecht plan, het leidt alleen maar af (72%)
1119 stemmen