Volledig scherm
© Arjen Rijsdijk

Reizigerstunnel Gorinchem deze zomer niet klaar door onverwachte ondergrondse putten op bouwterrein

De nieuwe reizigerstunnel onder het station van Gorinchem is deze zomer niet klaar. De aannemer is gisteren op twee ondergrondse putten gestuit die het plaatsen van de heistelling onmogelijk maakt. ,,We kunnen daardoor voorlopig niet verder werken’’, zegt Coen van Kranenburg, woordvoerder van spoorwegbeheerder ProRail.

De aannemer die in opdracht van ProRail de reizigerstunnel aanlegt, zou vanavond beginnen met het slaan van damwanden en palen. Die zijn nodig om de nieuwe doorgang onder het spoor mogelijk te maken. Die werkzaamheden zouden het hele weekeind duren.

,,Onder het werkterrein blijken op zo’n tweeënhalve meter diepte twee putten te liggen’’, vertelt Van Kranenburg. ,,De grootste van de twee heeft een afmeting van vijf bij drie meter en is zo’n vier meter diep. Daarboven kunnen we geen loodzware heistelling zetten: het risico dat die machine gaat verzakken en misschien wel omvalt, is veel te groot.’’  Waarvoor de putten hebben gediend, is op dit moment nog niet bekend.

Bodemonderzoek

ProRail heeft bij de voorbereiding van de bouw uitvoering bodemonderzoek gedaan. ,,Op de plaats waar de reizigerstunnel moet komen, hebben we onder meer grondboringen gedaan en proefsleuven gegraven. Ook is gekeken op welke diepte we grondwaterstand kunnen verwachten’’, legt Van Kranenburg uit. ,,De bouwlocatie zelf is ook onderzocht, maar dat onderzoek ging niet dieper dan een meter. Die putten zijn dus op dat moment niet in kaart gebracht.’’

ProRail gaat samen met de aannemer onderzoeken hoe de tunnel alsnog gebouwd kan worden. ,,We hadden de oplevering deze zomer gepland. Maar dat gaan we helaas niet halen. Hoeveel vertraging dit met zich meebrengt, daarover valt nog geen zinnig woord te zeggen’’, aldus Van Kranenburg.

Treinen

Met het oog op de werkzaamheden zouden dit weekeinde het treinverkeer op de MerwedeLingelijn stil liggen. ,,Maar dat is nu dus niet het geval. Het is QBuzz gelukt om toch treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen te laten rijden. Dat is daar in allerijl nog geregeld’’, aldus de woordvoerder van ProRail.

De gemeente Gorinchem legde een paar jaar geleden een half miljoen euro extra op tafel voor de versnelde aanleg van de reizigerstunnel. Bij een eerdere vertraging nam ze haar verlies. Of ze nu alsnog compensatie wil, is nog niet duidelijk.

Het is een drukte van belang bij de aanpassingen aan een perron op station Gorinchem. Een van de klussen die al wel klaar zijn.
Volledig scherm
Het is een drukte van belang bij de aanpassingen aan een perron op station Gorinchem. Een van de klussen die al wel klaar zijn. © Gerrit Serné/ProRail

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland