Volledig scherm
Renze Bergsma arriveert bij een crisisberaad van het CDA. © Dolph Cantrijn

Renze Bergsma: kundig bestuurder met een lange carrière binnen het CDA

De vrijdagnacht afgetreden gedeputeerde Renze Bergsma is een ervaren bestuurder met een lange carrière binnen het CDA. Bergsma (43) werd in 2000 lid van het CDA en werd al snel voorzitter van de jongerenafdeling CDJA  in Altena. De Woudrichemmer, opgeleid als verkeerskundige aan de Hogeschool Breda, werkte aanvankelijk als ambtenaar bij de gemeente Woudrichem en later in Werkendam. 

In 2003 werd hij voor het CDA Statenlid in Brabant, een functie die hij vervulde tot 2009. Een jaar daarvoor werd hij benoemd tot wethouder in de gemeente Woudrichem waar hij onder meer financiën onder zich kreeg. Bergsma staat in Woudrichem bekend als een kundig en oprecht bestuurder die voor iedereen benaderbaar was. Handen uit de mouwen steken was zijn motto. 

In 2018 ging de gemeente Woudrichem op in de grote gemeente Altena. Bergsma liet toen weten niet in de gemeenteraad te willen, maar wel een van de wethouderskandidaten van het CDA te zijn. ,,Als ik geen wethouder word, ga ik niet in de raad. Als ik dat wel zou doen ben ik niet geloofwaardig”, zei hij toen. 

Het CDA schoof Bergsma naar voren als gedeputeerde waar hij de portefeuille Veiligheid, Bestuur en Organisatie kreeg. Hij kreeg de opdracht mee meer de regie naar zich toe te trekken waar het ging om de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit. Bergsma is getrouwd en vader van een zoon en twee dochters.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woudrichem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (58%)
  • Niet mee eens (42%)
3380 stemmen