Volledig scherm
Er stroomt water in de Duveltjesgracht. Via een lange blauwe slang wordt het erin gepompt. © Anja Broeken/AD

Resten stadsmuur in Duveltjesgracht verdwijnen weer onder water

Berg de laarzen en de troffel maar op, de restanten van de stadsmuur in de Duveltjesgracht staan al weer onder water. De gemeente Gorinchem pompt momenteel de gracht vol.

Gorcumers Bernard Siera en Mathieu van Pelt spraken eerder deze week nog de hoop uit verder onderzoek te kunnen doen. Zij troffen in de gracht nog meer restanten aan van de stadsmuur die om het mythisch kasteel de Blauwe Toren zou hebben gestaan. In november 2016 werden bij archeologisch onderzoek  - voorafgaand aan de bouw van het hotel Buiten de Waterpoort - een deel van de stadsmuur en een verdedigingstorentje gevonden. Die vondsten werden gedateerd als vijftiende eeuws. In die periode bouwde Karel de Stoute (1433-1477) zijn Blauwe Toren.

Raadslid

Volledig scherm
Hier ligt de put waaruit het water de gracht wordt ingepompt. © AD/Anja Broeken

Burgemeester en wethouders willen het waterpeil in de gracht zo snel mogelijk weer op normale hoogte brengen. Dat hebben ze inmiddels laten weten in antwoord op vragen van raadslid Everdien Hamann. Die vroeg of nader archeologisch onderzoek tot de mogelijkheden behoorde. Omwonenden zagen liever zo snel mogelijk weer water in de gracht omdat zij vrezen voor verzakkingen.

,,Het waterpeil wijkt af van de normale waterstand’’, laat het college weten. ,,Dat is mede veroorzaakt door de zeer droge zomer.’’ En dus stroomt er inmiddels water vanuit een put op de stadswal nabij het kleine poortje bij het Tolhuis. 

Ogenschijnlijk een rioolput, maar het deksel zou toegang geven tot water dat in verbinding staat met de Schuttersgracht. Het water tussen de Duveltjesgracht en de Schuttersgracht zou gewoonlijk worden rondgepompt, zodat het water in beweging blijft. De Schuttersgracht staat weer in rechtstreekse verbinding met andere watergangen in de stad, waardoor het wegpompen van water vanuit die gracht geen gevolgen heeft.

Burgemeester en wethouders begrijpen best dat de wens om meer te weten te komen over de Blauwe Toren leeft in de stad. ,,Maar over het verschil tussen wens en werkelijkheid hebben we in dit land afspraken met elkaar gemaakt. Zowel landelijk als op lokaal niveau gaat het beleid uit van behoud in situ, wat betekent behoud op de oorspronkelijke plaats en in zijn originele context. De achterliggende gedachte is dat archeologische vondsten maar één keer kunnen worden opgegraven. Daarbij kunnen ze hun informatiewaarden verliezen omdat er schade ontstaat.’’

Nieuwe technieken

Het college behoudt de resten liever voor het nageslacht dat mogelijk met nieuwe technieken onderzoek kan doen. ,,Het is de vraag of dergelijke onderzoek echt meer oplevert dan we nu al weten’’, aldus het college.

Restaurator Bernard Siera denkt dat verder onderzoek wel degelijk nieuwe feiten zal boven brengen. Hij is niet verrast dat de muur onder water verdwijnt. ,,We hadden al signalen gekregen dat dit zou gebeuren. Onze bevindingen uit de afgelopen periode zijn we aan het documenteren. En dat de restanten weer onder water staan, is geen ramp. Het water kan erin, maar het kan er ook weer uit.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland