Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rivas heeft geen spijt van verlies aanbesteding: ‘Het was een te groot financieel risico’

De eisen die werden gesteld bij de aanbesteding van de jeugdgezondheidszorg in de regio, zorgden voor een te groot financieel risico voor de uitvoerende partij. Dat stelt Rivas Zorggroep. 

De zorgaanbieder raakt met ingang van volgend jaar de zorg voor 0- tot 19-jarigen in Zuid-Holland-Zuid kwijt, nadat het bij haar nieuwe aanbod al rekening hield met een stijging van kosten in de komende jaren.

De Dienst Gezondheid & Jeugd oordeelde dat daarmee niet aan de eisen werd voldaan. Iets wat nog eens werd bevestigd door de Rotterdamse rechtbank, in een door Rivas aangespannen zaak.

,,Dat verlies nemen we met een opgeheven hoofd”, schrijft Kees Heijblom namens de Raad van Bestuur van Rivas in een opiniestuk. ,,Het matchen van de gemeente en geschikte zorgaanbieder dreigt in een moeras van Europese aanbestedingsregels te eindigen, waarbij de focus niet ligt op goede zorg, maar op de vraag of de procedure wel goed gevolgd is.”

In het stuk wordt ook ingegaan op financiële consequenties. ,,De eis was een vierjarige overeenkomst af te sluiten met onduidelijkheid over het al of niet toepassen van een indexatie, die zeker niet aansluit bij de ontwikkeling van de loonkosten van onze zorgprofessionals”, aldus Heijblom. ,,Dit beschouwen we als te groot financieel risico dat we niet kunnen, willen en mogen nemen met oog op de kwaliteit, continuïteit en toekomstbestendigheid van de zorg die we aanbieden.”

Eerder werd al bekend dat Careyn met ingang van 1 januari de jeugdgezondheidszorg in Zuid-Holland-Zuid op zich neemt. Ook neemt die partij personeel van Rivas over. Onder de jeugdgezondheidszorg vallen bijvoorbeeld de consultatiebureau's en vaccinatieprogramma's.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in.

Rivierenland