Volledig scherm
De brand aan de Schrank in Hardinxveld. © Fotopersburo Busink

Roerige jaarwisseling in de regio: meer autobranden en handen vol aan containerbranden

UPDATEHet was een jaarwisseling met de nodige incidenten in de regio. De gemeente Gorinchem kreeg, samen met Dordrecht en Zwijndrecht, de meeste meldingen te verwerken.

In totaal werd de brandweer in de regio bijna 200 keer gealarmeerd. ,,Het merendeel van de gemelde branden betrof containerbranden en buitenbranden”, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Grote brand in bedrijfspand Hardinxveld: omstanders gesommeerd weg te gaan

Aan de Schrank in Hardinxveld-Giessendam woedde op oudejaarsavond een grote brand in een bedrijfspand. Die trok veel bekijks. De brandweer verzocht mensen weg te blijven: ‘Dan kunnen hulpdiensten beter hun werk doen’.

Volledig scherm
Eén van de vele containerbrandjes in Leerdam. © Brandweer Leerdam

Handen vol aan containerbranden: ‘onderweg naar de negende..’

De brandweer had in Leerdam en Gorinchem de handen vol aan containerbranden en buitenbrandjes. Ook in Meerkerk is een container in brand gegaan.

Volledig scherm
Autobranden in Veen. © Joost Korpolaal / FPMB

Ondanks stijging aantal brandende autowrakken ,,relatief rustig in Veen”

Ook op oudjaarsnacht was het raak in Veen. Op de beruchte kruising van de Witboomstraat met de van der Loostraat zijn in de nacht van oud op nieuw weer autowrakken in brand gevlogen. Er waren barricades opgesteld om te voorkomen dat er auto’s op het kruispunt konden worden gezet, maar deze zijn ingereden om er toch te komen. 

Toch kijkt burgemeester Fons Naterop terug op een ‘beheersbare oudejaarsnacht’. Dit komt volgens hem mede dankzij de goede voorbereiding van en afstemming tussen politie, brandweer en gemeente. ,,Ook in de aanloop naar de jaarwisseling toe.”

Quote

We betreuren het in brand steken van sloopauto’s de afgelopen weken in Veen zeer

Fons Naterop, Burgemeester Veen

Ondanks de stijging in het aantal in brand gestoken sloopauto’s én ondanks het feit dat er ,,dit keer ook voertuigen in de omgeving schade hebben opgelopen” ziet Naterop geen reden de ‘escalatiebeperkende strategie’ van de afgelopen jaren bij te stellen. Wel benadrukt Naterop het in brand steken van sloopauto’s te betreuren.  “We betreuren het in brand steken van sloopauto’s de afgelopen weken in Veen zeer. Elke vorm van brandstichting brengt overlast en schade met zich mee. Dat is onacceptabel.”

Waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Altena, Marcel Fränzel: “Allereerst spreek ik mijn waardering uit voor de professionele en escalatie beperkende inzet van de politie, brandweer en de gemeentelijke buitendienst bij de autobranden in Veen. Op korte termijn evalueer ik met de inwoners van Veen, de hulpdiensten en collega Fons Naterop de gebeurtenissen van de afgelopen weken. De uitkomst daarvan neem ik mee bij het uitzetten van de lijn voor het komende jaar”.

Ontruiming café en geweld tegen agent 

Bij de ontruiming van een café in de Kerksteeg in Gorinchem is een agent afgelopen nacht in zijn gezicht geslagen door een 36-jarige man. De Gorinchemmer is aangehouden. Het café werd ontruimd omdat er een vuurwapen aanwezig zou zijn.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!