Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Rookverbod op straat in Gorinchem mogelijk uitgebreid

Roken op de openbare weg in Gorinchem wordt mogelijk op meer plekken verboden. Organisaties met een rookverbod op eigen terrein kunnen toestemming krijgen om dat uit te breiden naar de omliggende openbare weg. 

Na schoolpleinen, sportverenigingen en speeltuinen wordt roken ook op straat steeds meer een uitzondering, als het aan het college van Gorinchem ligt. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kunnen organisaties bij de gemeente een rookverbod aanvragen voor de openbare weg rond hun pand. Onduidelijk is hoe groot dat gebied mag zijn. ,,Het is met name gericht op het voorkomen van stank- en rookoverlast bij ingangen van openbare gebouwen’’, illustreert het college in een geschreven toelichting aan de raad.

Gorinchem wil zo ‘bijdragen aan een rookvrije generatie’. Speeltuintjes in de stad zijn al rookvrij en scholen en sportverenigingen hebben ook een rookverbod.

Zelf toepassen

Vorig jaar pleitte het CDA ervoor om rookvrije zones in de straten van de stad serieus te overwegen. Gorinchem is niet de enige stad waar die discussie wordt gevoerd. De stad Groningen is al gedeeltelijk rookvrij. Daar geldt een rookverbod in tientallen straten, op sommige stoepen en bushaltes. De zones waar de sigaret taboe is, grenzen veelal aan plekken waar al een rookverbod geldt. Zoals kinderdagverblijven, ziekenhuizen, theaters en scholen.

Als het plan doorgaat zal Gorinchem niet zelf actief gaan controleren: het is aan de organisatie die het rookverbod aanvraagt om het ook toe te passen, zo valt te lezen in de nieuwe regels. Ze maken deel uit van de Algemene Plaatselijke Verordening (apv). De gemeenteraad moet dan wel in meerderheid akkoord zijn. Als dat gebeurt, zijn de nieuwe regels direct van kracht. De gemeenteraad buigt zich volgende maand, op 19 december, over het plan.

Behalve roken op straat gaat ook het gebruik van lachgas verder in de ban. Daarvoor kunnen geen verzoeken worden ingediend: dat is overal verboden. Hetzelfde geldt voor drugs. Eerder werd al bekend dat het verboden wordt om ballonnen op te laten. Een meerderheid van de raad heeft al laten weten het daar mee eens te zijn.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen