Volledig scherm
Een binnenvaartschip op de Lek. © ANP

Schepen op de Lek mogen ontgassen, alleen niet met benzeen

Binnenvaartschepen op de Lek mogen best varend ontgassen, alleen niet wanneer ze benzeen vervoeren. Dat laat de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid weten.

Varend ontgassen is niet per definitie verboden, laat Lydia Slob van de Omgevingsdienst weten. De dienst reageert op een brief van het college van Zederik, dat zijn zorgen uit over stank in dorpen aan de Lek.

Schepen die stoffen vervoeren, moeten de dampen in de tanks kwijt nadat ze hun stof gelost hebben. Zouden ze het gas laten zitten, dan heeft dat een negatief effect op de volgende lading. Dat ontgassen - al varend - mag nu gewoon, behalve met benzeen. Er komt waarschijnlijk een landelijk verbod op varend ontgassen, maar dat zal pas in 2020 van kracht zijn.

Elektronische neuzen

Slob van de omgevingsdienst laat weten dat schippers desondanks wel in de gaten worden gehouden, zeker als het gaat om benzeen. ,,Langs de Lek tussen Kinderdijk en Zederik hangen negen elektronische neuzen'', aldus Slob. ,,Die slaan alarm als de samenstelling in de lucht verandert. Dan nemen wij contact op met politie of Rijkswaterstaat.''

Er komen geregeld klachten over stank, maar harde cijfers zijn er niet. ,,Die worden nu in kaart gebracht.'' Dat schepen varend ontgassen, komt volgens haar ook door een tekort aan installaties - speciaal voor ontgassen bij stilstand. ,,Er zijn gewoon niet veel mogelijkheden om die dampen kwijt te raken.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland