Volledig scherm
Benjamin Meijers is de voorzitter van de carnavalsvereniging in Gorinchem. © Archieffoto

Schouwburg in Gorinchem wordt toch weer feestpaleis tijdens carnaval

Alaaf! De vlag kan uit bij de Gorcumse carnavalsverenigingen. Ze mogen van de gemeente schouwburg De Nieuwe Doelen alsnog omtoveren in het Feestpaleis voor de Bliekenstad. ,,We zijn hier heel erg blij mee’’, zegt Benjamin Meijers, voorzitter van de Stichting Gorcums Carnaval die de verenigingen vertegenwoordigt.

De kopzorgen van carnavalvierend Gorinchem verdwenen als sneeuw voor de zon toen dit weekeinde het bericht kwam dat het feest alsnog in schouwburg De Nieuwe Doelen kan worden gevierd. ,,De formaliteiten moeten nog worden geregeld, maar we hebben groen licht gekregen’’, zegt Meijers. ,,Dat is echt een pak van mijn hart.’’

Twee maanden geleden nog liet wethouder Dick van Zanten tijdens een raadsbijeenkomst over cultuur weten uit dat een feest in het theater aan de Haarstraat niet langer tot de mogelijkheden behoorde. Tot grote teleurstelling van de carnavalsvierders die die avond massaal aanwezig waren.

De schouwburg is inmiddels gesloten met het oog op een verbouwing. In april 2020 gaat deze tot aan de zomervakantie weer tijdelijk open, ook omdat verwacht wordt dat die verbouwing dan nog niet is gestart. In die periode kunnen lokale verenigingen en instellingen hun voorstellingen op de planken brengen.

Quote

Het wordt alleen handen uit de mouwen om de schouwburg te versieren: daarvoor hebben we een krappe twee dagen

Benjamin Meijers

Deur op slot

Voor de carnavalsverenigingen die zich vanaf vrijdag 21 februari in het feestgedruis storten, zou de deur op slot blijven. ,,We hebben na afloop van die raadsbijeenkomst alle raadsleden die we maar konden vinden benaderd’’, vertelt Meijers. Daarna volgden gesprekken op het stadhuis. ,,Met als resultaat dat we dus alsnog in De Nieuwe Doelen terecht kunnen. Voor het derde jaar op rij.’’

Ondanks de vooruitzichten, die in eerste instantie niet rooskleurig waren, ging Stichting Gorcums Carnaval door met de programmering van het feest voor de Bliekenstad, zoals Gorinchem in carnavalstijd heet. Tijdens de openingsavond op vrijdag 21 februari is de traditionele sleuteloverhandiging én het mindervalidenbal.

,,We feesten vier dagen in de schouwburg. Het wordt alleen handen uit de mouwen om de schouwburg te versieren: daarvoor hebben we een krappe twee dagen. Maar dat komt goed’’, zegt Meijers.

Waarom de gemeente alsnog overstag is, kan een woordvoerder niet zeggen. Zij benadrukt dat het formele besluit pas volgende week dinsdag in het college wordt genomen. ,,Daarna volgt er een persbericht.’’

Rivierenland