Volledig scherm
Ouderenzorg, foto ter illustratie. © ANP XTRA

SGP Altena ‘geschokt’ over berichtgeving rond Altenastaete

De SGP in Altena heeft het college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over mogelijke misstanden in woonzorginstelling Altenastaete in Nieuwendijk en Werkendam. Daarover berichtten AD Rivierenland en het televisieprogramma Pointer eerder deze week. 

Raadslid Peter Noordergraaf noemt de berichten ‘schokkend, maar niet verrassend’. ,,Net als velen met mij ben ik erg geschrokken. Al sinds langere tijd hoor ik echter geruchten over de instelling, maar tot nog toe kon ik daar niets concreets mee. Naar aanleiding van het artikel en de televisie-uitzending kan ik nu gerichter vragen stellen. ,,Dit geeft maatschappelijke onrust.’’

In de brief vraagt de SGP of er vanuit het zorgbudget van de gemeente Altena bijdragen naar de particuliere zorginstelling Altenastaete gaan. ,,Het kan niet zo zijn dat wij als gemeente enorme tekorten op de Wmo hebben en budgetten overal worden overschreden, terwijl een organisatie als Altenastaete torenhoge winsten boekt. Ik wil weten hoe de geldstromen lopen’’, aldus Noordergraaf.

Geldstromen stoppen?

Het onderzoeksjournalistieke platform Pointer dook met Reporter Radio en Follow The Money in de jaarrekeningen van zorgbedrijven die de afgelopen twee jaar meer dan 10 procent winst maakten, terwijl in deze sector marges van rond de 3 procent gangbaar zijn. 85 grote zorginstellingen die geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of thuiszorg leveren, boekten gezamenlijk 77,6 miljoen euro winst.

Bij een deel van die bedrijven lijkt die onrechtmatig: zij declareren niet-geleverde zorg en winsten worden via dividenduitkeringen of andere financiële constructies uit de zorgsector getrokken. Volgens Pointer is dat ook gebeurd in Nieuwendijk; door geld weg te sluizen naar holdings van de directeuren, die ook in Werkendam een vestiging hebben en een thuiszorginstelling bestieren. Ook zou de geboden zorg in Altenastaete onder de maat zijn.

Noordergraaf wil weten of burgemeester en wethouders hiervan op de hoogte waren. ,,En of we eventuele geldstromen kunnen stoppen als wat wordt beweerd waar is. Altenastaete weerspreekt weliswaar de aantijgingen over zorgfraude, maar spreekt niet tegen dat de directie zichzelf een winstuitkering van 700.000 euro heeft gegeven op een omzet van 2 miljoen euro. Dat zijn heel hoge bijdragen. En dat over de ruggen van kwetsbare mensen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland