Volledig scherm
© COR DE KOCK

Slechts deel raad wil Van Doesburg als wethouder in Gorinchem

Met de hakken over de sloot is Ro van Doesburg gisteren wethouder voor Democraten Gorinchem geworden. Elf raadsleden stemden tegen zijn benoeming omdat de onderzoekscommissie twijfels uitte over zijn integriteit. ,,Ik juich zorgvuldigheid toe, maar niemand heeft mij wat gevraagd’’, zegt Van Doesburg.

De bloemen voor de nieuwe wethouders Dick van Zanten (Stadsbelang), Eelke Kraaijeveld (PvdA), Joost van der Geest (CDA) en Ro van Doesburg (Democraten Gorinchem) stonden donderdag al klaar. Maar burgemeester Reinie Melissant kon de vier pas gisteren na middernacht installeren. De benoeming van Van Doesburg stuitte op weerstand.

De onderzoekscommissie meldde bij aanvang van de vergadering dat ze verdeeld was. Voorzitter Hans van Mourik (Stadsbelang), Atty Mager (VVD) en Hafid Shaaby (Democraten Gorinchem) troffen een inconsistentie aan in het onderzoeksrapport van Bureau Berenschot dat de integriteit van de kandidaten vooraf toetste. Wat precies werd geen moment benoemd.

Maar Van Doesburg hoeft zelf niet lang na te denken: ,,Het is een publiek geheim dat er in 2005 iets heeft gespeeld tussen mij als docent en een leerlinge. Wat exact, daarover laat ik me in de media niet uit, maar ik nodig eenieder uit dat met mij persoonlijk te bespreken. Zaken liggen vaak genuanceerder, zo ook in dit geval. Bovendien heb ik die kwestie zelf benoemd tijdens het onderzoek. Die inconsistenties zijn er niet en vragen hierover had deze commissie aan Berenschot of mij kunnen stellen, maar die route koos ze niet. Dat vind ik onzorgvuldig.’’

Spijt van die openheid heeft hij niet. ,,Natuurlijk doet het pijn dat mijn openheid wordt aangrepen om mijn integriteit in twijfel te trekken. Ik heb in november 2017 bekendgemaakt dat ik wethouder wilde worden. Niemand in de Gorcumse politiek heeft me aangesproken op het feit dat ik niet geschikt zou zijn als wethouder. Ja, ik had mijn mond kunnen houden tijdens het onderzoek. Maar dan was ik zelf dom en niet integer geweest. Ik juich het toe dat deze raad zo bezorgd is om de integriteit van zijn wethouders. Maar ben wel zo zorgvuldig dat je ook met betrokkenen praat.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen