Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Sponsoring zwemles in de ijskast

Vluchtelingenwerk Hardinxveld-Giessendam stopt voorlopig met het werven van fondsen om zwemlessen voor statushouders te bekostigen. Dat laat teamleider Martine Verlek weten.

Quote

Het is ontzettend jammer dat er ophef is ontstaan

Wethouder Trudy Baggerman (T@B)

Vluchtelingenwerk zegt behoorlijk geschrokken te zijn van alle ophef die is ontstaan, nadat Verlek in januari in deze krant vertelde over een initiatief om vluchtelingen in Hardinxveld-Giessendam tegen een gereduceerd tarief zwemlessen te laten volgen.

Een zwemcursus voor statushouders kost 150 euro per persoon en dat is niet voor iedereen zomaar te bekostigen. ,,De meesten moeten rondkomen van een uitkering. Daarom zijn we een actie gestart om de kosten te drukken’’, aldus Verlek destijds.

De werving is echter inmiddels stilgelegd. ,,We zijn nog steeds van mening dat zwemlessen heel hard nodig zijn en dat ons initiatief dus een goed idee is. Dat horen we ook van andere gemeenten. Maar door alle ophef beraden we ons nu op hoe het verder moet’’, zegt Verlek.

PVV

Het initiatief zorgde voor boze reacties, onder meer van PVV-leider Geert Wilders. In een bericht op Twitter ‘En Nederlandse gezinnen dan?’ gevolgd door ‘#discriminatievannederlanders’ keerde hij zich tegen de actie van Vluchtelingenwerk. Ook de PVV in Dordrecht liet van zich horen en sprak over de term ‘sharia-zwemmen’.

Volledig scherm
Wethouder Trudy Baggerman uit Hardinxveld-Giessendam. © rv

Verlek liet toen al weten de negatieve reacties te betreuren, maar stelde verder dat er geen gemeenschapsgeld wordt gebruikt om het project te financieren. Verlek toen: ,,Als we er zo voor kunnen zorgen dat geld geen belemmering vormt voor deelname aan de zwemcursus én er minder statushouders verdrinken, zijn we daar heel blij mee.’’

Daarna bleef het echter een tijdje stil rond de actie van Vluchtelingenwerk. Wel stelde de Hardinxveldse wethouder Trudy Baggerman, die het initiatief een warm hart toedraagt, dat er absoluut geen sprake zou zijn van een voorkeursbehandeling voor vluchtelingen en dat zij ook niet gescheiden van de overige bezoekers van het zwembad lessen zullen volgen.

Wethouder Baggerman zegt de keuze van Vluchtelingenwerk om de actie voorlopig op te schorten te betreuren, maar wel te begrijpen. ,,Het is ontzettend jammer dat er ophef is ontstaan en ik kan me dan ook voorstellen dat Vluchtelingenwerk is geschrokken. De intenties zijn namelijk goed: ook nieuwe Nederlanders leren zwemmen”, aldus Baggerman

Of het initiatief op een later moment alsnog wordt opgepakt, het project op een andere manier wordt uitgevoerd of dat het fonds helemaal ophoudt te bestaan, kan Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland nog niet zeggen.

Rivierenland

Poll

Gorcumse basisschool verbiedt traktaties om allergieën en geldgebrek. Goed idee?

  • Ja, prima plan (46%)
  • Nee, niet doen (54%)
1583 stemmen