Spoor A27

ColumnHoera! 389 miljoen voor de verbetering van de A27. Alles wat er op en langs die vermaledijde slakkenweg moet gebeuren zit in een plan van Rijkswaterstaat. Aldus een triomfantelijk voorlichter.

Quote

Ja, ik hoorde zelfs een oud omaatje vloeken

Volledig scherm
© Marco De Swart

Alles? Welnee! Men vergeet iets! Dit zou een uitgelezen kans zijn om werk te maken van de aanleg van een ontbrekende spoorlijn tussen Utrecht en Breda. Bizar, dat er op de meest centraal gelegen noord-zuid route geen spoorweg loopt. Het lijkt me als amateurplanoloog, maar wel een met gezond verstand, helemaal duidelijk dat als men toch aan de verbreding gaat werken, het een kleine moeite is om er nog een paar meter in de breedte bij te sprokkelen. Die lijn betekent ook een ontlasting voor de overvolle treinen die dagelijks via Dordrecht en Geldermalsen rijden.

Het gure, tochtige, desolate Geldermalsen waar je nog niet dood gevonden wilt worden! Waar, als de sprinter uit Utrecht een minuutje te laat is, je hijgend en hollend de boemel naar Gorinchem mist. Of andersom: Arriva arriveert, gedrang rond de uit- en incheckpalen en daar gaat de trein naar Utrecht aan je neus voorbij. Menig geslachtsdeel, ziekte of ander ongerief ontstijgt uit de monden van vele reizigers. Ja, ik hoorde zelfs een oud omaatje vloeken.
In 2008 zijn suggesties gedaan voor een mogelijk tracé parallel aan de A27 op het moment dat men die toch gaat verbreden. Dat zou een kostenvoordeel opleveren van enkele honderden miljoenen euro's.

Dat moment is dus hier nu de minister de portemonnee trekt, maar geen mens die daaraan denkt. Daarom doe ik het. Indien de spoorlijn tussen Utrecht en Breda wordt aangelegd, wordt de afstand tussen de beide steden gereduceerd van 92 naar 65 kilometer. De reistijd tussen beide steden wordt verkort van 75 naar ruim 30 minuten! Tevens zorgt die lijn ervoor dat het goederenvervoer tussen het midden en noorden van Nederland enerzijds en de haven van Antwerpen anderzijds makkelijker kan worden afgewerkt. (bron: Wikipedia). De grote NS baas is een Gorcumer. Roger, doe er wat aan! Voor stad en vaderland!

Rivierenland

Poll

Gorcumse basisschool verbiedt traktaties om allergieën en geldgebrek. Goed idee?

  • Ja, prima plan (46%)
  • Nee, niet doen (54%)
1583 stemmen