Volledig scherm
Het stadhuis van Nieuwpoort. © Ilse van Driel

Stadhuis in Nieuwpoort wordt het gezicht van nieuwe gemeente Molenlanden

Het stadhuis van Nieuwpoort wordt het gezicht van Molenlanden. Inwoners die de gemeente nodig hebben, kunnen straks thuis of op een publieke locatie afspreken. Ook komen er vijf 'servicepunten'.

Voor het ontvangen van bijzondere gasten, feestelijke ceremonies en speciale vergaderingen wordt het monumentale stadhuis aan de Hoogstraat een klein beetje aangepast. Wat die 'beperkte' verbouwing gaat inhouden is nog niet bekendgemaakt.

De buurgemeenten Molenwaard en Giessenlanden, die in 2019 verdergaan als Molenlanden, zien in het pand, dat ook een museumfunctie kent, een ideale representatieve locatie voor bijvoorbeeld hoog bezoek. In Molenwaard wordt zo'n locatie gemist, Giessenlanden gebruikt het nu nog bestaande gemeentehuis in Hoornaar. Die laatste locatie gaat op de schop en krijgt een nog onbekende andere bestemming.

De uitvalsbasis voor ambtenaren wordt dan De Spil in Bleksensgraaf, waar ook de raadsvergaderingen worden gehouden. Op het Melkwegplein achter de Spil wordt een nieuw gebouw met flexibele werkplekken neergezet.

Servicepunten

Inwoners die na 1 januari 2019 de gemeente nodig hebben, mogen bellen voor een afspraak bij hen thuis. Dat doet de gemeente Molenwaard nu ook al. Voor Giessenlanden is die werkwijze nieuw. Ook elders afspreken kan, bijvoorbeeld in een dorpshuis.

Daarnaast komen er vijf zogeheten 'servicepunten'. In Arkel, Bleksensgraaf, Giessenburg, Groot-Ammers en Nieuw-Lekkerland kunnen onder meer identiteitspapieren worden aangevraagd. Molenwaard alleen telt nu zes van die servicepunten. Dat het er nu in totaal vijf worden, heeft te maken met de kosten ten opzicht van de bereikbaarheid. Met vijf locaties kan de helft van alle inwoners in de eigen kern terecht en het is, met 120.000 euro, de helft goedkoper dan de eveneens geopperde 9 locaties.

De gemeenteraden moeten het huisvestingsplan nog goedkeuren.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland