Volledig scherm
Wethouder Jan de Groot arriveert met zijn fiets bij het station waar net een trein binnenkomt. Achter hem ligt de keerlus. © Ricardo Smit

Station Arkel ziet er na twee jaar verbouwen weer pico bello uit

Station Arkel ligt er na twee jaar werken bij om door een ringetje te halen. Wethouder Jan de Groot verzorgde met een speech de heropening.

Voor Jan de Groot is station Arkel net op tijd klaar voor de heropening, want over een paar dagen is hij niet langer wethouder. Dat stokje wordt overgenomen door het nieuwe college van de nieuwe gemeente Molenlanden die met ingang van het nieuwe jaar officieel bestaat. Een bijzonder moment in meer dan één opzicht, want de eerste plannen voor de grootschalige opknapbeurt lagen er al in 2013: de tijd dat De Groot ook wethouder van Giessenlanden was.

Quote

Genoeg ruimte om iemand in alle rust bij het station af te zetten

Bram Donkers

Station Arkel had dus volgens de oorspronkelijk plannen al lang klaar moeten zijn. Maar de werkzaamheden liepen forse vertraging op. Werken direct langs het spoor betekent dat het nodige papierwerk op grond van de Spoorwegwet moet worden geregeld. Een ontheffing was bijvoorbeeld nodig, maar die liet veel langer op zich wachten dan voorzien.

,,Nu is alles klaar’’, constateerde Bram Donkers, woordvoerder namens MerwedeLingelijn, vandaag tevreden. ,,Voor de aanpassingen én de opknapbeurt van het station hadden we een budget van zo’n 350.000 euro. De financiële afrekening voor het project Stationsomgeving Arkel moet formeel nog plaatsvinden.’’

Keerlus

Een van de meest ingrijpende veranderingen is volgens Donkers de aanleg van de keerlus bij het station. ,,Daardoor hoeven automobilisten niet langer allerlei manoeuvres te maken om te keren. Dat was voorheen wel het geval. Het is eigenlijk een soort kiss-and-ridezone geworden, want er is ook ruimte genoeg om iemand in alle rust af te zetten. Een echte verbetering.’’

Wie met de auto naar het station van Arkel is gekomen, hoeft bovendien niet langer het spoor over te steken om het perron te bereiken. De parkeerplaatsen liggen nu aan de andere zijde. ,,We zijn ook erg blij met de uitbreiding van de fietsenstalling. Het is daardoor - denken we - aantrekkelijker om met de fiets naar het station te komen. Kortom, station Arkel is echt af ’’, zegt Donkers.

Met de oplevering van het stationsgebied Arkel is het opknapplan voor alle stations langs de MerwedeLingelijn zo goed als klaar. ,,We zijn nog aan het werk op station Gorinchem. Zo is dit jaar perron 1 op instaphoogte van de trein gebracht. Ook is begonnen met de aanleg van het perron aan de kant van de Haarwijk. Volgend jaar starten we met de bouw van een nieuwe reizigerstunnel onder het spoor door. Daarbij komt nog wel heel wat kijken’’, aldus Donkers.

Station Gorinchem Noord

De woorden ‘Station Gorinchem Noord!’ schallen voorlopig nog niet door de trein op de MerwedeLingelijn. ,,Volgend jaar beginnen de eerste werkzaamheden. Die gaan wel een paar jaar duren’’, aldus woordvoerder Bram Donkers.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Arkel en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland