Volledig scherm
© ANP XTRA

Steeds meer mensen krijgen hulpmiddelen vanuit de Wmo in Gorinchem

Een rolstoel, trap-lift of hulp in de huishouding: steeds meer mensen in Gorinchem krijgen hulpmiddelen vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het eerste halfjaar van 2019 kregen 2370 mensen hulp tegenover 2290 in de eerste helft van 2018. Die stijging, van 3,5 procent, is iets lager dan het landelijk gemiddelde.

Maatwerk

Het gaat in deze cijfers om maatwerk, zoals een rolstoel of traplift. Algemene voorzieningen die voor alle inwoners van een gemeente toegankelijk zijn, zoals een buurthuis of maaltijdservice, worden niet meegeteld. Gemiddeld krijgt tweederde van de gebruikers hulpmiddelen, ruim een derde krijgt hulp en ondersteuning in huis. De toename is vooral terug te voeren op die laatste groep, zegt het CBS.

Van de rest van de gemeenten in de regio zijn geen cijfers beschikbaar. Niet alle gemeenten leveren de cijfers aan het CBS. Voor gemeenten die dit jaar gefuseerd zijn, zoals Molenlanden en Vijfheerenlanden, zijn nog geen ontwikkelingscijfers beschikbaar.

In Dordrecht steeg het aantal gebruikers veel sterker: met 14,9 procent naar ruim 8700 cliënten in de Wmo.

Rivierenland