Volledig scherm
Pro Seniore bezorgt onder meer maaltijden aan huis. © Pedro Sluiter Foto

Stichting Pro Seniore wil 47.000 euro extra van gemeente Altena

Stichting Welzijn Pro Seniore wil meer subsidie van de gemeente Altena. De ouderenclub heeft er sinds de herindeling meer taken bijgekregen die voorheen werden gedaan en betaald door de voormalige gemeente Aalburg. Het gaat om 47.000 euro. Vooralsnog krijgt de stichting echter het deksel op de neus.

De welzijnsinstelling, die onder meer personeelsalarmering biedt, ouderen helpt met het invullen van formulieren, een klussendienst heeft en maaltijden aan huis bezorgt, heeft de gemeenteraad een brief gestuurd over het geschil. Daarin geeft ze aan in beroep te gaan tegen de afwijzing van het subsidieverzoek. 'Als wij die werkzaamheden er niet bij hadden genomen, was er een groot gat gevallen voor de ouderen in Aalburg', schrijft Pro Seniore.

De stichting was tot de fusie vooral werkzaam in Aalburg. De voormalige gemeente bood ambtelijke ondersteuning en nam kosten voor haar rekening. Pas eind vorig jaar werd duidelijk dat de nieuwe gemeente die hulp zou stoppen. Pro Seniore had daar niet op gerekend. ,,We hebben toen zelf iemand ingehuurd om die extra taken tijdelijk over te nemen. We hebben toen ook niet meteen een aanvullend subsidieverzoek willen doen”, zegt voorzitter Joyce Lubbers. ,,Maar voor 2020 kunnen we niet opnieuw iemand inhuren.’’

Samenredzaamheid

De stichting, waar zo'n 150 vrijwilligers werkzaam zijn, nam bij de nieuwe subsidieaanvraag direct contact op met de gemeente. Naar eigen zeggen kreeg Pro Seniore beide keren de indruk dat er inhoudelijk goed naar de aanvraag zou worden gekeken. Lubbers: ,,Wij hebben die indruk nu niet meer. Er is namelijk niet op inhoud een afwijzing gekomen.'' Volgens haar zou Altena hebben aangegeven aanzienlijke tekorten te hebben binnen het zogenoemde sociaal domein. 'Ons werk zorgt er juist voor dat de gemeente op dat gebied minder kosten maakt. De door u gepropageerde samenredzaamheid en sociale cohesie heeft inwoners nodig die zich gehoord voelen en worden ondersteund. Met andere partijen zorgen wij daarvoor', schrijft de stichting aan de gemeenteraad.

Voorzitter Lubbers heeft haar hoop gevestigd op wethouder Paula Jorritsma, met wie ze binnenkort een gesprek heeft. ,,Omdat we te maken hebben met een personeelslid dat zekerheid verdient en vrijwilligers en inwoners die op ons rekenen, overwegen wij verdere maatregelen.’’ Lubbers doelt daarmee onder meer op een officiële bezwaarprocedure.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland