Bij de Tour de Waal op 5 mei varen er altijd extra pontjes over de Waal. Zoals hier bij Heesselt, een enorme fietsfile wacht op de overtocht.
Volledig scherm
Bij de Tour de Waal op 5 mei varen er altijd extra pontjes over de Waal. Zoals hier bij Heesselt, een enorme fietsfile wacht op de overtocht. © William Hoogteyling

Subsidies West Betuwe voor viering 75 jaar vrijheid worden niet geschrapt

Begrip, maar ook teleurstelling overheerst bij iedereen in West Betuwe die een passende herdenking en/of een groot feest wilde maken van 75 jaar vrijheid op 4 en 5 mei 2020. Dat gaat niet door maar de gemeente heeft een doekje voor het bloeden: de toegezegde subsidies blijven bewaard voor later dit jaar of in 2021.

Eerder besloot de provincie Gelderland al de toegezegde subsidies ook in 2021 toe te kennen en West Betuwe heeft nu beloofd tot en met mei 2021 die provinciale subsidies te verhogen met een gemeentelijke bijdrage. 

Niet voor niets

Quote

Het is niet voor niets geweest.

Rutger van Stappershoef, Wethouder West Betuwe

Wethouder Rutger van Stappershoef: ,,Ik begreep de teleurstelling bij de vele besturen en vrijwilligers heel goed. Maanden van voorbereiding voor het op een mooie, unieke manier herdenken van 75 jaar vrijheid leken voor niets te zijn geweest.’’ 

Maar dat is dus niet zo, van uitstel komt in dit geval geen afstel.  Inmiddels hebben veel organisaties al te kennen gegeven, na het verwerken van de teleurstelling, ook in 2021 klaar te staan om de vrijheid te herdenken en vieren op 4 en 5 mei.

Tour de Waal

Het grootste evenement in West Betuwe (en omgeving) zou de Tour de Waal worden van de Stichting BOL. Die organisatie heeft de hoop dat er ook (later) in 2020 nog iets gevierd en herdacht kan worden nog niet opgegeven. 

Van Stappershoef:,,Ook al wordt het wat later dit jaar of misschien zelfs pas voorjaar 2021, ik ben er van overtuigd dat we dan extra zullen genieten van het feit dat we al die mooie initiatieven met elkaar in vrijheid kunnen vieren.’ De toegekende subsidies blijven beschikbaar tot 31 mei 2021.

Rivierenland