Volledig scherm
De uitgebrande politieauto. © FPMB Erik Haverhals

Syriër in huis belaagd, politieauto in brand gestoken

In het Brabantse dorp Veen is vrijdagochtend vroeg een Syrische man in zijn huis belaagd. Onbekenden gooiden een baksteen door het wc-raampje. De politieauto van de agenten die ter plaatse kwamen, vatte vervolgens vlam, waarschijnlijk door brandstichting.

De man, die alleen woont maar bezoek van zijn zoon, maakt het goed. Hij spreekt beperkt Nederlands, maar kreeg hulp van buren bij het bellen naar de politie.

Auto in brand
Agenten die ter plaatse waren en constateerden dat hun wagen in brand stond, hebben nog geprobeerd de auto te blussen met behulp van emmers water. Dat mocht niet baten.

De politie houdt rekening met diverse scenario's. ,,Het kan zijn dat de auto in de brand is gestoken, maar het zou ook om een technisch defect kunnen zijn. We zijn dit nu allemaal aan het onderzoeken'', aldus een woordvoerder. ,,De bewoner van het huis heeft aangifte gedaan. Maar we weten ook niet of de brand en de steen door de ruit met elkaar te maken hebben. Ook dit maakt deel uit van het onderzoek.''

De Syrische man uit de stad Homs woont sinds anderhalf jaar in Veen. Zijn zoon, die op bezoek was, woont in een asielzoekerscentrum in Leeuwarden. Zijn auto werd drie maanden geleden al eens besmeurd.

Rivierenland