Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Tarief voor Gorcumse bezoekersparkeerkaart gaat fors omlaag

Bewoners van de binnenstad kunnen binnenkort voor hetzelfde geld vaker bezoek ontvangen dat met de auto naar Gorinchem komt. Het tarief voor de bezoekersparkeerkaart gaat omlaag van 6,30 euro per dag naar 2,50 euro. Nu alleen nog een plekje vinden.

De tariefsverlaging is een van de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders. De raad krijgt een reeks van nieuwe parkeermaatregelen voorgelegd.

De kans dat Gorcumers binnen de vestingmuren op straat hun auto kwijt kunnen, is de voorbije jaren steeds kleiner geworden. Het aantal inwoners groeit doordat er steeds meer appartementen komen. Veel huishoudens hebben bovendien meer dan één auto. Hierdoor kan niet iedereen in zijn eigen straat parkeren, ondanks een vergunning.

Begin vorig jaar sprak de gemeente met bewoners van de Beneden- en de Bovenstad. Met name het laatste gebied, ten oosten van de Lingehaven, kent een extreem hoge parkeerdruk. In de avond en nacht staan alle beschikbare plaatsen vol.

Maatregelen

De gesprekken leidden tot een reeks van maatregelen die de beperkte parkeerruimte zo eerlijk mogelijk moeten verdelen. Zo is bijvoorbeeld de tijd dat niet-vergunninghouders moeten betalen voor parkeren op straat verlengd. Maar ook bewoners met een vergunning voor een tweede auto kregen te maken met nieuw beleid: die auto mag in de avond en nacht in principe niet meer op straat staan.

Pogingen van de gemeente om meer ruimte te maken door groen te offeren, stuit inmiddels op verzet, zo schetste wethouder Joost van der Geest tijdens de begrotingsraad. ,,We moeten gaan praten met de bewoners van de Bovenstad. Willen ze het groen behouden óf willen ze parkeren? Er moet een keuze worden gemaakt.’’

Ontmoedigen

Betaald parkeren op zondag blijft gehandhaafd in dit deel van de stad. Het ontmoedigt binnenstadbezoekers om ten oosten van de Lingehaven te parkeren.

Het college is van plan om in de Benedenstad in een aantal straten (een deel van) de parkeervakken exclusief toe te wijzen aan vergunninghouders. Het gaat in elk geval om het Zusterhuis, de Haarstraat, de Nieuwe Walsteeg en de Katerstraat. De raad bespreekt vanavond hoe binnenstadsbewoners het best kunnen worden betrokken bij de vervolgdiscussie. Waarschijnlijk via panels, zoals eerder gebeurde.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland