Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Te weinig’ restafval van huishoudens kost Altena tonnen

Altena moet meer dan vier ton betalen aan afvalverwerker Attero, omdat Werkendam, Aalburg en Woudrichem in 2015, 2016 en januari van 2017 minder restafval hebben ingeleverd dan was afgesproken met Attero. Niet uit te leggen aan ijverig scheidende inwoners, vinden Altena en de rest van de betrokken gemeenten.

Ook andere gemeenten in Noord-Brabant moeten zo’n boete betalen: in totaal wil Attero bijna vijftien miljoen euro zien. De gemeenten leggen zich niet neer bij die claim en zijn gezamenlijk een procedure gestart in de hoop dat de boete alsnog wordt kwijtgescholden.

De discussie met de afvalverwerker loopt al jaren. Over de jaren 2011 tot en met 2014 wilde Attero ook miljoenen zien: er was te weinig restafval ingeleverd om de verbrandingsinstallatie in Moerdijk rendabel te laten draaien. In juni 2017 sprak de rechter echter uit dat de boete over die jaren moest worden kwijtgescholden, omdat Attero voldoende restafval van elders kon halen.

Huisvuil scheiden

De gemeente hekelen het feit dat de inwoner indirect gestraft wordt voor het ijverig scheiden van zijn huisvuil. De situatie is ontstaan door een contract uit 1993, waarop Attero zich beroept. Daarin zouden afspraken staan over minimale hoeveelheden restafval. Tegenwoordig proberen gemeenten hun inwoners juist te overtuigen zo min mogelijk restafval te produceren, omdat de tarieven voor het verbranden van restafval intussen fors omhoog zijn gegaan.

Dat argument geldt echter niet voor de jaren 2015, 2016 en januari 2017. Die moet wel gewoon worden betaald. Hoger beroep daartegen is niet meer mogelijk, maar met een laatste strohalm, een zogenoemde  ‘vernietigingsprocedure’ hopen Altena en de overige gemeenten dat Attero gedwongen wordt die rekening weer terug te betalen.

Of dat gaat lukken, is de vraag. Uiterlijk deze week moet de vernietigingsprocedure in gang zijn gezet. Het kan nog zeker een jaar duren voordat er een definitieve uitspraak komt.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (58%)
  • Niet mee eens (42%)
3362 stemmen