Volledig scherm
Een voetbalkooi elders. © William Hoogteyling

Tegels sportkooi Leerdam-Noord 'weloverwogen'

De nieuwe sportkooi in Leerdam-Noord, waar kinderen uit de wijk kunnen spelen, krijgt geen zachtere ondergrond. Tegels voldoen prima, vindt de gemeente Leerdam.

De keuze voor tegels in de sportkooi in Noord leverde, zo meldt de gemeente Leerdam, flinke discussies op. Maar de tegels zijn een weloverwogen keuze geweest, schrijft de gemeente in een reactie.
'Door te kiezen voor tegels is het speelveld na een regenbui snel weer bespeelbaar. Met de huidige weersomstandigheden wel zo praktisch. We hebben inmiddels op verschillende plekken in Leerdam goede ervaringen met tegels in de sportkooien. Aan de Violierlaan, op plan Ter Leede, aan de Lingestraat. Overal liggen tegels.

Daar komt nog bij dat tegels geschikt zijn voor meerdere sporten, zodat er ook tennis, basketbal of badminton gespeeld kan worden. Verder kosten tegels minder aan onderhoud en slijten ze minder snel dan een zachte ondergrond. 'Zeker in regenachtige perioden is een grasveld weken en soms maanden niet te gebruiken.'

Leerdammers waren bang dat kinderen zich zouden bezeren bij het spelen, maar ook daar is de gemeente het niet mee eens. 'Kinderen leren inschatten dat je je op tegels niet zo kan laten vallen als op gras. Maar de ervaring leert dat ze dat prima kunnen.'

Moestuin
De aanleg van de voetbalkooi - eigenlijk een vernieuwing en verplaatsing van het voormalige trapveldje -  is onderdeel van de herinrichting van de wijk rond winkelcentrum het Eiland.
Momenteel wordt er ook de buurtmoestuin Noordertuin aangelegd, naar een idee van een buurtbewoonster. De tuin wordt bestierd voor en door wijkbewoners.

Het is de bedoeling dat het een ontmoetingsplek wordt voor alle buurtbewoners, jong en oud, die tussen zonsopgang en zonsondergang voor iedereen beschikbaar is.  Deze week zijn de hekjes rond de moestuin geplaatst.

Rivierenland