Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rob Engelaar

Telefoontjes uit Azië naar Vuren: ‘Hebben jullie nog mondmaskers?’

Bij Medical Export Group in Vuren staat de telefoon roodgloeiend. De groothandel in medische goederen en hulppakketten levert aan hulporganisaties in het buitenland, ook aan grote partijen als UNICEF en de Worlth Health Organization. 

Dat mondmaskers inmiddels wereldwijd niet aan te slepen zijn door angst voor het coronavirus merken ze in Vuren maar al te goed. ,,Normaal gesproken worden mondmaskers in Azië geproduceerd en juist die markt zit nu op slot. Aan ons de taak om te zorgen dat onze klanten ze alsnog geleverd krijgen, maar dan via een andere leverancier. Dat lukt nog aardig, dankzij ons grote leveranciersnetwerk. Al is dit best een uitdaging”, zegt ceo Marcel Claessen. Ook melden zich prompt nieuwe klanten. ,,We slagen er nog steeds in om de noodzakelijke voorraden in te kopen.” 

Niet voor particulieren

Nancy Schoemaker, inkoopmanager bij MEG: ,,Ons wordt nu gevraagd of we via Europese fabrieken kunnen leveren aan China, normaal gesproken levert China juist aan ons.’’ Particulieren die bang zijn, hoeven het echt niet te proberen in Vuren, alleen al omdat er niet geleverd wordt binnen Nederland én niet aan particulieren. ,,Wij regelen vaak dat de voorraden rechtstreeks vanuit de fabriek op transport gaan naar het land van bestemming. De levering komt vaak niet eens naar Nederland.’’

Er ligt wel ‘een beperkte voorraad’ persoonlijke beschermingsmiddelen in Vuren. ,,Maar van die voorraad is het meeste al verkocht.” Alleen als onze regering Medical Export Group opdraagt om de nog resterende voorraad binnen Nederland te houden, blijven de mondmaskers in Vuren. Claessen: ,,Dan houden we ons daar natuurlijk aan.’’ Vooralsnog is dat niet aan de orde.

Rivierenland