Volledig scherm
Een van de 18 getelde vleermuizen in Fort Giessen. © Vleermuiswerkgroep Noord Brabant

‘Teleurstellende vleermuizentelling bij Fort Giessen’

De vleermuiswerkgroep Noord-Brabant heeft afgelopen zaterdag vleermuizen geteld bij Fort Giessen, in de catacomben onder de kerk in Hank en bij de Hellegatse Keersluis in de buurt van Hank. Voor zover bekend hebben de spotters 25 vleermuizen geteld.

De werkgroep doet onderzoek naar en biedt bescherming aan vleermuizen en hun leefgebieden in de provincie Noord-Brabant. Tijdens de wintertelling bij Fort Giessen werden achttien vleermuizen genoteerd: dertien watervleermuizen, vier gewone grootoorvleermuizen en een baardvleermuis. ,,Teleurstellend’’, laat de werkgroep hierover weten, want bij de vorige wintertelling werden er in totaal 34 dieren geteld.

De spotters weten niet precies waar de daling door komt. ,,Is er met de renovatie in 2017 en 2018 misschien toch teveel veranderd? Of komt het toch door de warme zomer?’’, vraagt de werkgroep zich af.

Keersluis

Na de tegenvaller zijn de tellers gewoon doorgegaan en hebben ze ook de catacomben onder de kerk van Hank geïnspecteerd op vleermuizen. Daar lieten twee gewone grootoorvleermuizen zich tellen. ,,Maar er zat nog meer in het vat’’, schrijft de vleermuiswerkgroep.

De grootste verrassing was er in de Hellegatse Keersluis 1699 in het gehucht Vierbannen, in de buurt van Hank. ,, De sluis blijkt een geweldig mooi object voor vleermuizen in de winterperiode. Deze eeuwenoude keersluis gaf onderdak aan vijf vleermuizen en maar liefst drie verschillende soorten.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Giessen en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland