Volledig scherm
Het terrein in Spijk waar de nieuwe golfbaan moet komen. In maart werd het werk stilgelegd. © Cor de Kock

Terrein golfbaan Spijk moet schoongemaakt: West Betuwe legt dwangsom op

UPDATEGolfclub The Dutch en aannemer Sent One mogen de uitbreiding van The Dutch in Spijk pas doorzetten, als ze de grond onder de golfbaan in aanbouw hebben schoongemaakt. West Betuwe legt een last onder dwangsom op. Dat valt Sent One rauw op het dak.

De uitbreiding van de golfbaan tussen de Haarweg en de A15 tegenover de huidige golfbaan van The Dutch, ligt sinds maart dit jaar stil. Aannemer Sent One moest van de gemeente West Betuwe meteen stoppen met het werk, omdat het oppervlaktewater tussen de A15 en het Lingebos bij Spijk ernstig vervuild zou zijn met ‘zware metalen.’

Die vervuiling zou veroorzaakt zijn door staalslakken - een restproduct dat ontstaat bij staalproductie. Die staalslakken zouden gebruikt zijn als vulling voor de aanleg van de geluidswal rond de golfbaan in wording. Dat mag, maar Sent One zou ze niet op de juiste manier hebben toegepast en daardoor grond en water hebben vervuild.

Zowel The Dutch als Sent One stelden dat er aan alle regels is voldaan en dat het werk gewoon hervat kan worden. De Raad van State oordeelde vorige maand echter dat de werkzaamheden terecht zijn stilgelegd. Sent One heeft, zo bleek uit de uitspraak, de staalslakken gebruikt volgens een verouderde gebruiksinstructie.

‘Zowel de aannemer als de eigenaar van het terrein zijn verplicht maatregelen te nemen om de vervuiling te beperken, zoveel mogelijk ongedaan te maken en nieuwe vervuiling te voorkomen (...). Tot op heden hebben zij geen overtuigend plan aangeleverd’, aldus West Betuwe in een verklaring dinsdagmiddag.

Het artikel gaat verder onder de impressie. 

Volledig scherm
Golfbaan The Dutch wil uitbreiden in Spijk. Een impressie van de nieuwe golfbaan. Het werk ligt sinds maart stil. © Sent One

Ontmantelen

Sent One laat bij monde van Theo Witjes weten dat de last onder dwangsom het bedrijf rauw op het dak valt. Witjes: ,,De tijd van praten is voorbij’, zei burgemeester Harry Keereweer vorige week woensdag. Maar we hebben bijna niet gepraat, welgeteld één gesprek van een halfuur, voor de zomer.” Witjes stelt dat hij en afgevaardigden van The Dutch bij die laatste bijeenkomst amper iets in de pap te brokkelen hadden. ,,Ook al hebben wij zelf een gesprek aangevraagd en heeft The Dutch begin deze maand nog een plan overlegd.” 

Het is volgens Witjes volstrekt onduidelijk wat er nu precies gesaneerd moet worden. ,,In de onderzoekresultaten staat dat er aluminium is aangetroffen, maar er gelden geen maximale waarden voor aluminium. Ons, en ook experts die wij inschakelden, is onduidelijk tot hoever we moeten saneren. Wat West Betuwe feitelijk lijkt te willen is dat alles ontmanteld wordt. Maar dat is mijn interpretatie. Het is een trieste boel, ook voor The Dutch.’’

West Betuwe laat weten dat in sloten en in de grond van het nog altijd afgedamde gebied ‘metalen’ zitten en dat de PH-waarde (zuurgraad) te hoog is. ‘Dit is schadelijk voor mens, dier en de natuur,’ schrijft de gemeente. Water uit het gebied wordt verdund losgelaten in de Linge. Doordat de spoeling groot is, zou dat geen kwaad kunnen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (57%)
  • Niet mee eens (43%)
1428 stemmen