Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Tien jongeren in regio Altena naar Halt gestuurd vanwege vuurwerkoverlast

In Altena en omliggende gemeenten zijn rond de jaarwisseling tien minderjarigen naar Bureau Halt verwezen voor het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden. Ook zijn er processen verbaal uitgeschreven, die kunnen resulteren in een boete of andere straf. Dit gebeurde aan de hand van een 06-nummer dat de politie openstelde voor meldingen.

Al meerdere jaarwisselingen op rij opent de politie in Altena en omstreken een 06-nummer, waar inwoners die last hebben van vuurwerk, een berichtje naar kunnen sturen. Als ze de locatie doorgeven, komt de politie langs. Dat heeft rond de afgelopen jaarwisseling geleid tot meerdere processen verbaal en tien verwijzingen naar Bureau Halt, voor minderjarigen. 

130 meldingen

Voor het hele politiegebied kwamen ongeveer 130 meldingen binnen. Soms ging de politie op meldingen af, maar ook de opsporingsambtenaren van de gemeente (BOA’s) reden rond om direct te kunnen reageren op de appjes van inwoners. Het doel van de actie was de aanrijtijden verkorten en de inzet verhogen, zodat eventuele vernielingen in de kiem gesmoord konden worden en de vuurwerkoverlast beperkt bleef.

Het nummer was alleen op 30 december tussen 14.00 en 22.00 uur te bereiken en op 31 december tussen 9.00 en 17.00 uur. Sommige inwoners klaagden dat vuurwerkfanaten daar bewust op inspeelden door buiten die tijden af te steken, maar het afbakenen was een bewuste keuze, aldus de politie. ,,Uit de analyse van voorgaande jaren is gebleken dat dit de momenten zijn waarop de overlast van vuurwerk zijn hoogtepunt bereikt.’’

Of het appen met de politie de volgende jaarwisseling weer wordt ingezet, is nog niet besloten. Dat hangt ook af van alle ontwikkelingen: in Altena gaan stemmen op om vuurwerkvrije zones in te voeren. ,,De politie streeft ernaar om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de samenleving, binnen de mogelijkheden die er zijn.’’

Rivierenland