Volledig scherm
© Google Maps

Tienhoven aan de Lek is prima, zegt Tienhoven

De kans is groot dat Tienhoven in Zederik straks Tienhoven aan de Lek heet. Inwoners zijn voorstander van die naamswijziging, het college is van plan daarin mee te gaan.

Als Tienhoven per 2019 in Vijfheerenlanden, provincie Utrecht, ligt, kan er verwarring ontstaan. In de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht ligt namelijk óók een plaatsje dat Tienhoven heet. Vandaar dat er stemmen opgaan om 'ons' Tienhoven om te dopen in Tienhoven aan de Lek.

Geen slecht idee, vindt een meerderheid van de dorpelingen. Dat zou althans blijken uit een onlangs gehouden enquête. Onderzoeksbureau DUO stuurde 624 inwoners en ondernemers een antwoordkaart over de kwestie. 193 mensen stuurden de kaart terug. Een overgrote meerderheid daarvan, 68 procent, ziet de naam 'Tienhoven aan de Lek' wel zitten, zo blijkt.

Een belangrijk signaal voor het college van Zederik. In mei van dit jaar lieten burgemeester en wethouders nog weten een naamswijziging onnodig te vinden. Immers: dat zou geld en moeite kosten en misschien 'ingrijpende' gevolgen hebben voor inwoners van Tienhoven.

Signaal

De gemeenteraad stelde voor om de kwestie aan inwoners voor te leggen. Dat een meerderheid van de respondenten voor de naamswijziging is ziet het college, dat uiteindelijk als enige bevoegd is om de knoop door te hakken, als een belangrijk signaal. Ook 'omdat de uitslag statistisch verantwoord is', staat in een brief aan de gemeenteraad. Dat het geld kost om borden, websites en stadsplattegronden aan te vullen met 'aan de Lek', staat buiten kijf. Hoeveel precies, is nog niet in te schatten.

Ook kan volgens het college het toekennen van huurtoeslag of het uitbetalen van een uitkering tijdelijk 'stagneren' als de uitkerende instanties de administratie moeten wijzigen. Zederik zou dat 'meerdere keren ervaren hebben' bij eerdere administratieve veranderingen.

Maandag praat de gemeenteraad over het voornemen. Officieel heeft de raad geen rol bij dit collegebesluit. ,,Maar als er veel discussie over is, kan de raad nog invloed uitoefenen'', zegt woordvoerster Attie Mager. ,,Het gaat vrij informeel. We laten dit besluit echt aan de inwoners.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Tienhoven en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland