Het aantal Halt-verwijzingen in Gorinchem is verdubbeld.
Volledig scherm
Het aantal Halt-verwijzingen in Gorinchem is verdubbeld. © ANP

Tientallen kinderen uit Gorinchem krijgen taakstraf: verdubbeling bij Halt

Het aantal Halt-verwijzingen in Gorinchem is verdubbeld. In 2019 zijn in totaal 57 Gorcumse jongeren van 12 tot 23 jaar naar bureau Halt gestuurd. Een jaar eerder waren dat er nog maar 28.

Het gaat om een stijging van 104 procent, zo blijkt uit jaarcijfers van Bureau Halt, dat zich al meer dan dertig jaar richt op het voorkomen, bestrijden en straffen van jeugdcriminaliteit. In hoeverre de Gorcumse parkrel van november 2019 met de stijging te maken heeft, vertellen de cijfers niet.

Ten opzichte van andere gemeenten in Rivierenland valt het aantal verwijzingen in Gorinchem wel mee. In Altena werden 59 jongeren naar Halt gestuurd en in Molenlanden gingen 58 jongeren in de fout. In Vijfheerenlanden (39 jongeren), West Betuwe (38 jongeren) en Hardinxveld-Giessendam (18 jongeren) was het aantal Halt-verwijzingen lager dan in Gorinchem.

Landelijke stijging

Vorig jaar werden ruim zestienduizend minderjarigen naar Halt gestuurd. Dat is een toename van elf procent ten opzichte van 2018. Het aantal jongeren dat naar Halt moet na een overtreding is voor het eerst in jaren weer gestegen.

Het vaakst ziet Halt jongeren die iets hebben gestolen, hebben gespijbeld of overlast hebben veroorzaakt met een slok op. Toch heeft de organisatie ook steeds vaker te maken met ‘relatief zware’ zaken, zoals sexting, ‘eenvoudige’ mishandeling (bijvoorbeeld slaan of schoppen) of diefstal met aanzienlijke schade.

Volgens de organisatie worden jongeren die voor het eerst de fout in gaan steeds vaker naar Halt gestuurd, in plaats van dat ze vervolgd worden met het jeugdstrafrecht. Ook verwijzen buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) ‘op structurele basis’ minderjarigen door naar Halt in het geval van openbaar dronkenschap.

Tijdens festivals en andere evenementen, zoals kermis of carnaval, kan Halt op verzoek van een gemeente met een Halt-loket aanwezig zijn om direct het eerste gesprek met de aangehouden jongeren te voeren.

Rivierenland