Volledig scherm
De gemeenten Altena, Molenlanden en Vijfheerenlanden keerden in 2019 in totaal 900.000 euro uit aan oud-bestuurders. © ANP XTRA

Tonnen aan wachtgeld na gemeentelijke herindeling in de regio

De gemeenten Altena, Molenlanden en Vijfheerenlanden waren vorig jaar elk tonnen kwijt aan wachtgeld. In totaal keerden ze bijna 900.000 euro uit aan 22 oud-bestuurders.

Een deel van die bestuurders heeft recht op een toelage doordat hun baan ophield te bestaan met de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2019. Zowel Altena, Molenlanden als Vijfheerenlanden ontstond op die datum. Andere wachtgeldregelingen liepen al langer.

Vijfheerenlanden - een fusie van de voormalige gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik - betaalde in het eerste jaar van haar bestaan 458.691 euro aan acht oud-bestuurders, zo blijkt uit cijfers. In Molenlanden - waar Molenwaard en Giessenlanden in opgingen - hadden vier oud-bestuurders recht op de vergoeding, samen goed voor een kostenpost van 221.051 euro. Altena - ontstaan door het samengaan van Aalburg, Werkendam en Woudrichem - keerde 203.818 euro uit aan tien oud-bestuurders. ,,Sommigen hadden een korte periode recht op wachtgeld, anderen het hele jaar’’, stelt een woordvoerder namens Altena. ,,Vanuit privacyoverwegingen geven we geen informatie over de personen zelf.’’

80 procent

Een wachtgeldregeling voor oud-burgemeesters en -wethouders duurt maximaal drie jaar en twee maanden. Het maakt niet uit of een bestuurder zelf opstapt, de laan uit wordt gestuurd of thuis komt te zitten na een herindeling. De uitkering bedraagt in het eerste jaar 80 procent van het laatste salaris als bestuurder. De rest van de periode is dat 70 procent.

Voor ontvangers van wachtgeld geldt een ‘inspanningsverplichting’ om nieuw, passend werk te vinden. Eventuele inkomsten worden met het wachtgeld verrekend. ,,In 2019 heeft bij één bestuurder zo’n verrekening plaatsgevonden’’, laat het college van burgemeester en wethouders van Molenlanden bijvoorbeeld weten. ,,De einddatum van de wachtgeldverplichting varieert van november dit jaar tot september 2024.’’

Gorinchem

Ook West Betuwe ontstond op 1 januari 2019 door een herindeling. Hoeveel de gemeente - een fusie van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal - vorig jaar uitkeerde aan oud-bestuurders, is nog niet bekend. Die cijfers volgen later.

In Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam - niet betrokken bij het hertekenen van de gemeentegrenzen - werd in 2019 geen wachtgeld uitbetaald.

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen