Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © Cor de Kock

Topscore dankzij zorg voor ouderen

gorinchemHet Beatrixziekenhuis in Gorinchem heeft na drie jaar opnieuw de tweede plaats veroverd in de AD Ziekenhuis Top 100. Het ziekenhuis aan de Banneweg dankt die positie vooral aan zijn scores voor de zorg aan oudere patiënten. Dit thema weegt voor het eerst mee bij de beoordeling.

In 2012 knalden de champagnekurken bij het Beatrix nadat bekend werd dat het ziekenhuis een tweede positie had behaald in de AD Ziekenhuis Top 100. Na een 69ste plaats in 2011 maakte het een vlucht naar voren.

Om vervolgens een jaar later als Icarus ten onder te gaan: het ziekenhuis verruilde zijn tweede plaats voor de 51ste, een plek in de middenmoot. Maar ondanks die teleurstelling in 2013 lieten de artsen en verpleegkundigen zich niet uit het veld slaan. De schouders gingen eronder, wat resulteerde in een score net buiten de top 10.

Trots
Die trots van toen is er ook nu. Woordvoerder Jeroen Hurkens: ,,Natuurlijk zijn we hier erg blij mee. Het is goed om weer terug in de top te zijn. Daarmee bewijzen we dat je om een goed ziekenhuis te zijn niet per se groot hoeft te wezen. Feit is dat zo'n 90 procent van alle zorg waarvoor een patiënt naar het ziekenhuis moet, in een basisziekenhuis zoals dat van ons wordt gegeven.''

Ondanks de vreugde over de goede notering, is het voor het personeel vandaag nog geen feest. Hun wacht maandag een traktatie bij de koffie.

Topnotering
Al zal vanaf zaterdag niemand de prestatie van het Beatrixziekenhuis ontgaan. De directie liet op voorhand posters drukken nadat ze eerder deze week hoorde dat een plaats bij de bovenste 10 in de AD Ziekenhuis Top 100 er zat aan te komen. Daarop wordt ook de topnotering in het onderzoek van opinieweekblad Elsevier gemeld.

,,We moeten alleen nog het cijfer van onze notering in de AD-lijst met de hand inplakken,'' zegt Hurkens. ,,Die wisten we niet. Maar die 2 voegen we met veel plezier toe.'' Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, vorig jaar nummer 1 in de Top 100, is nu 10de.