Volledig scherm
Lonneke Jonker (l) en Jessica van Deursen. © Huis van Inspiratie

Traditioneel recept Jan in de Zak nieuw leven ingeblazen in Gorinchem

Kunstenaars Lonneke Jonker en Jessica van Deursen zijn op zoek naar familierecepten voor Jan in de Zak, een brood dat niet wordt gebakken, maar in een doek wordt gegaard. Ze gaan deze in het Gorcums Museum klaarmaken én serveren tijdens de nieuwste expositie ‘De smaak te pakken’.

,,Hoe meer recepten we krijgen, hoe beter. We zijn vooral op zoek naar de eigen varianten die families hebben op dit traditionele recept’’, zegt Van Deursen. ,,Jan in de Zak werd al in de 17de eeuw gemaakt. Nederlanders namen het in die tijd mee op hun reizen naar Azië, waar ook varianten bekend zijn. Het recept staat ook bekend onder de namen Broeder, Bruder, Barudel en Barudana. Maar er blijken nog meer namen de ronde te doen.’’

Van Deursen en Jonker studeerden beiden aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, maar leerden elkaar pas later echt kennen. ,,We hebben al meerdere malen samengewerkt, waarbij onze interesse in voedsel en Azië ons verbindt. Voor dit project in het Gorcums Museum hebben we volledig carte blanche gekregen’’, vertelt Van Deursen. ,,Dit is echt een droomsituatie.’’

Expositie

In het Gorcums Museum is vanaf zaterdag 20 oktober de expositie De smaak te pakken te zien. Die bestaat niet alleen uit schilderijen - waaronder enkele 17de eeuwse pronkstillevens - maar ook uit bijvoorbeeld sieraden, installaties en performances. ,,Voedsel is door de eeuwen heen een inspiratiebron geweest voor kunstenaars’’, aldus een woordvoerder van het Gorcums Museum. ,,Eten is noodzaak, maar ook emotie. Zeker in prettig gezelschap. En een goed bereide maaltijd brengt mensen bij elkaar.’’

Het Gorcums Museum werkte eerder met Jonker samen. Ze nam deel aan De Koe in de Kunst, een tentoonstelling die vorig jaar te zien was. Voor De smaak te pakken werd ze opnieuw benaderd. Jonker benaderde op haar beurt Van Deursen voor dit project.

Het bij elkaar brengen van mensen is een belangrijk aspect in het werk van beide kunstenaars. ,,We willen kunst maken voor iedereen. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in kunst, maar ook voor mensen die gewoonlijk niet een museum binnenstappen. Iedereen moet voor zichzelf iets in ons werk kunnen vinden.’’

Oproep

Het Huis van Inspiratie deed al een eerste oproep voor recepten voor Van Deursen en Jonker. ,,Vier reacties hebben we tot nu toe gehad, maar een ervan leverde meer dan twintig recepten op. Toch zijn we nieuwsgierig naar meer.’’

De recepten en bijbehorende verhalen worden vastgelegd op video. Een aantal wordt tijdens de expositie gemaakt. Bezoekers kunnen aanschuiven om te proeven.

Wie recepten heeft, kan mailen naar:

jlvandeursen89@gmail.com.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!