Volledig scherm
© Dreamstime

Twee zwemmers in ziekenhuis door ratten

Twee mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen na het zwemmen in natuurwater in de Brabantse gemeente Werkendam. Ze liepen leptospirose op, een infectieziekte die wordt verspreid via de urine van de bruine rat.

Quote

We doen er in elk geval ook onderzoek naar de aanwezig­heid van ratten

Rongen

,,Twee meldingen van deze ziekte bij de GGD uit één gemeente is zeer uitzonderlijk,'' zegt Lara Rongen, woordvoerder van de gemeente Werkendam. De GGD West-Brabant trok dan ook woensdag in de loop van de dag aan de bel.

Jaarlijks komen er landelijk gemiddeld maar zo'n 30 tot 60 meldingen binnen bij de gezondheidsdiensten. De ziekteverschijnselen variëren van buikklachten en koorts tot uitval van de nieren en onderhuidse bloedingen.

,,Wie nu griepverschijnselen krijgt, maar onlangs ook in natuurwater heeft gezwommen, doet er verstandig aan de huisarts te raadplegen. Mensen kunnen er echt heel erg ziek van worden,'' zegt Rongen.

Waarschuwingsborden
De gemeente Werkendam plaatst deze ochtend uit voorzorg waarschuwingsborden bij de Bergsche Maas ter hoogte van Dussen, bij de put ten oosten van dat dorp aan de Baan en langs het Noorderafwateringskanaal tussen de Loswal en het buurtschap Peerenboom.

Deze drie plekken worden beschouwd als gevarenzones. De zwemmers die met gezondheidsklachten in het ziekenhuis werden opgenomen, hebben in elk geval op deze plekken gezwommen. Ze afsluiten voor het publiek is niet mogelijk.

,,We doen er in elk geval ook onderzoek naar de aanwezigheid van ratten,'' vertelt Rongen. Vooralsnog zijn er geen meldingen van een rattenplaag in die omgeving.

Urine
,,Er hoeft ook geen sprake van een plaag te zijn,'' licht de woordvoerster toe. ,,Eén besmette rat kan de bacterie ook overbrengen via zijn urine. Je zal dit als zwemmer net binnenkrijgen, of met je kapotte teen in zijn plasje gaan staan. De kans is klein, maar het kan dus wel.''

De waarschuwingsborden zijn niet de enige maatregel die de gemeente Werkendam neemt. Ze gebruikt ook de eigen website en sociale media zoals Twitter en Facebook om het publiek te informeren.

Rongen: ,,Wie toch graag in natuurwater wil zwemmen, doet er goed aan om op www.zwemwater.nl te kijken. Die locaties worden gecontroleerd.''

Reageren? rl.brieven@ad.nl

poll

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

  • Een goed idee! Zo komen er tenminste mensen op af (7%)
  • Prima, je moet toch reclame kunnen maken (12%)
  • Slecht, 35 meter is veel te hoog (10%)
  • Erg slecht plan, het leidt alleen maar af (72%)
1517 stemmen